Optimale vruchtkwaliteit met calcium en silicium

Afbeelding Optimale vruchtkwaliteit met calcium en silicium

In de fruitteelt speelt de juiste voeding een belangrijke rol in de ontwikkeling van gezonde en kwalitatief sterke vruchten. Calcium en silicium zijn hierbij twee belangrijke elementen. In dit artikel gaan we in op het belang van calcium en silicium voor de vruchtontwikkeling en hoe u deze optimaal kunt inzetten.

Calcium: de bouwsteen voor stevige vruchten

Calcium is essentieel voor de opbouw van sterke celwanden in de plant. Het versterkt de celstructuur, wat bijdraagt aan de stevigheid van de vruchten. Bij een tekort aan calcium kunnen bij appel verschillende problemen ontstaan, zoals neusrot, stip, zacht en inwendig bruin. Bij peer geeft een calciumgebrek kans op kurkstip. Denk hierbij aan het ras B.A. Lucas. De vruchten hebben ook een lagere hardheid. Een tekort aan calcium heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van het fruit, maar verkort ook de houdbaarheid, zowel bij appel als peer. Daarnaast blijkt dat calcium de weerstand van de vruchten verhoogd. Deze vruchten zijn minder gevoelig voor vrucht- en bewaarrot.

Calcium is weinig mobiel in de plant. In het eerste deel van het groeiseizoen vindt nog transport plaats via het xyleem (houtvaten) vanuit de wortels. Na de celdelingsfase vindt nauwelijks transport meer plaats vanuit het xyleem.

Naast opname vanuit de wortels kan vanaf de bloei het Ca-niveau in de vruchten verhoogd worden door extra bespuitingen met Ca-zouten, zoals kalksalpeter of calciumchloride. Deze zouten zijn vaak scherp en zeker bij hogere temperaturen en/of een jong gewas kunnen ze schade geven.

CalciMax
Om in het groeiseizoen voldoende Ca in de vruchten te krijgen, is ons advies om CalciMax te gebruiken vanaf de afbloei. Calcimax is geformuleerd als chelaat. Hierdoor kan het makkelijker de opperhuid in het blad en de vruchten passeren.

Zie hiervoor grafiek 1, waarin CalciMax vergeleken is met kalksalpeter. In deze proef zijn bij het ras Elstar, drie bespuitingen na de bloei uitgevoerd. Hieruit bleek een duidelijke stijging met meer dan 50% toename in Ca-gehalte in het plantsap. Een ander belangrijk voordeel van Calcimax als calciummeststof is, dat het zacht is voor het gewas. Behalve calcium bevat Calcimax ook borium.

Grafiek 1: Resultaten na drie bespuitingen met CalciMax na de bloei bij Elstar, Bron Agro-Vital.

Stimucrop Siligreen: voor een extra boost van silicium

Silicium speelt een belangrijke rol in de plantgezondheid. Het versterkt de celwanden, wat de plant beter bestand maakt tegen ziekten, schimmels en plagen. Bovendien draagt silicium ook bij aan de stevigheid van de vruchten. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van het fruit, maar ook de houdbaarheid na de oogst. Silicium helpt de plant om zijn eigen afweermechanismen te versterken en de vitaliteit te bevorderen. Het beste moment om silicium toe te passen is tijdens de celdelingsperiode van de plant.

Stimucrop Siligreen is een product dat makkelijk opneembaar silicium bevat. Het verbetert de opname van belangrijke nutriënten, zoals calcium en magnesium, waardoor de gezondheid van de plant wordt bevorderd.

Voordelen van Stimucrop Siligreen:

  • Versterkt de celstructuur en verhoogt de stevigheid van de vruchten.
  • Verbetert de opname van calcium en andere nutriënten.
  • Verhoogt de weerstand van de plant tegen ziekten en plagen.
  • Verbetert de houdbaarheid van het fruit.

Toepassingstip: Stimucrop Siligreen en Calcimax kunt u toepassen tijdens de celdelingsperiode en in de periode voor de oogst. Per ha bij appel en peer, een dosering van 4,0 ltr Calcimax en 0,25 ltr Stimucrop Siligreen aanhouden.

Calcimax 4,00 ltr/ha
Stimucrop Siligreen 0,25 ltr/ha

 

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Hortispoor Mix | Verbeter de bladstand en verhoog de vruchtkwaliteit
Technische achtergrond Bemesting

Hortispoor Mix | Verbeter de bladstand en verhoog de vruchtkwaliteit

Een gezonde plant met een goede bladstand vormt de basis voor een hoge opbrengst en een kwalitatief goede appel of peer. In de praktijk blijkt dat kleine tekorten aan sporenelementen vaak onopgemerkt blijven, terwijl deze wel van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en bewaarbaarheid van het fruit.

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Door het warme weer gaat de ontwikkeling bij perenbladvlo op dit moment snel. We zien nu soms nog oude larven van de eerste generatie in de clusters.

Afbeelding Rondje boomgaard | april 2025
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Rondje boomgaard | april 2025

In ons maandelijkse rondje door de boomgaard bespreken wij de actualiteiten in de teelt. Deze keer neemt fruitteeltadviseur Martin Tolhoek ons mee. Hij gaat in op belangrijke onderwerpen zoals dunning bij peren, de bemesting van Elstar en de beheersing van perenbladvlo.