Preventieve maatregelen tegen schurft

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Preventieve maatregelen tegen schurft

Afgelopen seizoen kwam bij verschillende bedrijven schurft voor, zowel bij appel als bij peer. In deze periode kunt u nog preventieve maatregelen treffen, voordat het seizoen gaat starten.

Bij appel is schurft één van de belangrijkste schimmelziekten. De laatste jaren neemt echter ook de aantasting van schurft bij peer toe. Afgelopen seizoen zagen veel telers aantasting van perenschurft. Vooral het hoofdras Conference blijkt gevoelig voor vruchtschurft.

Bij appel en peer zijn ascosporen, afkomstig van het oude blad de veroorzakers van aantasting op het blad en de jonge vruchten in het primaire seizoen. Uit waarnemingen van PC Fruit (België) blijkt dat de piek van ascosporen in het voorjaar bij peer vroeger is dan bij appelschurft. Het verminderen van de hoeveelheid oud blad verlaagt de ascosporendruk. Uit onderzoek in de biologische teelt blijkt dat voor een effectieve vermindering minder dan 0,5% van de bodem bezet is met oud blad.

Door het poetsen en versnipperen van het oude blad, samen met het snoeihout, kunt u de druk van ascosporen verlagen. Dit oude blad functioneert als voedsel voor het bodemleven. Met name de grote regenworm trekt dit oude blad de grond in. Zorg hier dus ook voor een actief bodemleven. Voorkom ook overwintering van oud blad bij heggen en struiken. Vanaf hier kunnen bij regen ook sporen vrijkomen. Het poetsen en zoveel mogelijk blad versnipperen bij appel en peer is deze maand zeker zinvol. In maart zijn meestal de eerste ascosporen rijp. Zorg dat de druk van ascosporen bij begin het seizoen zo laag mogelijk is.

Bij peer speelt naast infectie door ascosporen nog een andere infectiebron, namelijk takschurft. Takschurft ontwikkelt zich op de éénjarige twijgen in het voorgaande seizoen. Zij leveren een bron van conidiën, direct in de boom. Het advies is zoveel éénjarige twijgen met takschurft te snoeien en te verwijderen uit de boom. Uit onderzoek van WUR blijkt dat takschurft op vers gesnoeide twijgen in februari nog actief kan zijn. Twijgen die in de boom blijven liggen/hangen kunnen nog infectie veroorzaken. Probeer zoveel twijgen met takschurft te verwijderen uit de boom. Deze twijgen verwijderen en/of versnipperen met het andere snoeihout.

Enkele preventieve maatregelen op een rij:

  • blad poetsen en versnipperen in de winter
  • mechanisch bewerken van de zwartstrook, dat bevordert ook de bladvertering
  • twijgen met takschurft zoveel mogelijk verwijderen/versnipperen
  • zorg voor een open boom zodat het blad sneller opdroogt
  • controleer de spuittechniek/bedekking met bijvoorbeeld Surround, zeker qua boomhoogte

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | schurft, zwartvruchtrot & fruitmot
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies | schurft, zwartvruchtrot & fruitmot

We zijn nu in een fase ruim na de bloei. De vruchtrui bij appel en peer zet nu goed door. Plaatselijk zien we ook breedbladige onkruiden, zoals distels, brandnetels en wilgenroosje doorkomen.

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Bij peer zien we nu vaak oranje-gele eitjes van perenbladvlo op de scheuten. Daarnaast komt plaatselijk kolonievorming en scheutaantasting door rose perenluis voor. Bij appel zien we ontwikkeling van verschillende luizen, zoals rose appelluis en appelbloedluis.

Afbeelding Teeltadvies | luizen in appel en peer
Teeltactualiteit Ziekten & plagen

Teeltadvies | luizen in appel en peer

Bij appel speelt op dit moment in aantal beplantingen kolonievorming van rose appelluis. Bij peer zien we dat rose perenluis in vrij veel beplantingen speelt.