Stage in de peren

Afbeelding Stage in de peren

Op dit moment loopt Bart-Jan den Boer stage in het fruitteeltteam. Deze stage is onderdeel  van de opleiding Tuin- en Akkerbouw aan de HAS in Den Bosch. Bart-Jan heeft thuis een perenboomgaard waar Frank Eerland langskomt als Commercieel / Technisch Specialist. Mogelijk wil Bart-Jan in de toekomst het bedrijf overnemen. Daarnaast werkt Bart-Jan op vrijdagavond bij het vullen van de tankwagens op het terrein van Van Iperen in Westmaas. Dit zorgt er dan ook voor dat stagelopen bij Van Iperen een logische optie was. In dit artikel vertelt Bart-Jan meer over zijn stage en het onderzoek dat hij uitvoert.

“Het derde jaar van mijn studie kan je zelf indelen met stage en minors. Ik heb het zo verdeeld dat ik nu in het najaar tien weken stage loop bij Van Iperen, vervolgens ga ik twintig weken naar Nieuw-Zeeland voor een andere stage. Daarna kom ik in het voorjaar en de zomer nog tien weken terug om mijn stage bij Van Iperen af te ronden. Tijdens mijn stage besteed ik ongeveer zestig procent van mijn tijd aan het doen van onderzoek. De andere veertig procent ga ik met collega’s uit de fruitteelt mee op pad.”

Achtergrond van het onderzoek

Vruchtboomkanker is een toenemend probleem in de perenteelt. Een belangrijke fungicide die hiertegen wordt ingezet is Captan. Op dit moment wordt het etiket van Captan beoordeeld, het is onzeker of, en hoe vaak dit in de toekomst nog mag worden ingezet. Neccal (ook wel kalkmelk) is een product dat uit kalk bestaat en een hoge pH heeft. Door deze hoge pH sterven de sporen van de schimmel af. Het is dus belangrijk dat er gespoten wordt op het moment dat er sporen zijn van de schimmel. Deze sporen zijn vaak aanwezig na een infectiemoment, zoals in de bladvalperiode. De leverancier geeft aan dat Neccal met de juiste inzet een goed alternatief kan zijn voor Captan.”

Opzet van het onderzoek

“Ik onderzoek wat het effect is van Neccal in vergelijking met de werking van Captan. Verder bekijk ik wat het effect is van het wegknippen van de door vruchtboomkanker aangetaste delen na de oogst. Tijdens de eerste tien weken van mijn stage bij Van Iperen ben ik bezig met de behandelingen. Een deel van de boomgaard heb ik opgedeeld in vier vlakken van elk twee rijen. Het eerste vlak behandel ik twee keer met Neccal, het volgende deel vier keer en het volgende deel zes keer. Op de laatste twee rijen wordt gewoon behandeld met Captan. Verder heb ik binnen deze rijen nog extra vlakken uitgezet waar ik de kankeraantasting heb weggeknipt, hierdoor wordt de bron met ascosporen zo veel mogelijk verwijderd. Dit moet de verspreiding en infectie tijdens de bladvalperiode voorkomen. De laatste tien weken van mijn stage ben ik bezig met de tellingen en het verwerken van de resultaten.”

“In deze proef wordt in de praktijk getest of de combinatie van bespuitingen met Neccal en het wegknippen van kankeraantasting toereikend is om nieuwe aantasting van vruchtboomkanker te voorkomen. Door de tellingen van verschillende vakken van het perceel te vergelijken hoop ik een beeld te krijgen van de mogelijkheden voor de fruitteelt in de toekomst.”

Wil je ook bij ons stage lopen? Bekijk hier de mogelijkheden.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Toelating captan
Teeltactualiteit

Toelating captan

Afgelopen week is meer bekend geworden over de toelating van de werkzame stof captan. Door een samenwerking van de fabrikanten Adama en UPL en andere belanghebbenden is de toelating van captan in Nederland behouden voor de komende 15 jaar. Wel gelden bij de gewijzigde toelating nieuwe, strenge voorwaarden bij toepassing in de fruitteelt.

Afbeelding Terugblik insecten 2024
Teeltactualiteit

Terugblik insecten 2024

Perenbladvlooien, spintmijten, oorwormen of roofmijten, het zijn allemaal insecten. Of ze nu gewenst zijn of niet; ze spelen hun rol in de boomgaard. We zoeken naar een balans tussen plaaginsecten en roofinsecten. Met deze balans gaan we in de fruitteelt steeds vaker werken. Het is een onderdeel van onze ‘systeemaanpak’. In dit bericht blikken we terug op het gebied van insecten, geschreven door Thom van der Riet.

Afbeelding Schoonmaken spuitmachine
Teeltactualiteit

Schoonmaken spuitmachine

Op de meeste fruitbedrijven zal na de laatste behandeling tegen vruchtboomkanker het spuitseizoen eindigen. Zorg dat u de spuitmachine goed schoonmaakt, voordat deze de winterstalling in gaat. Optimaal werkende spuitapparatuur zorgt voor een goede werking in het volgende voorjaar.