Teeltadvies | Inzet Luna Care bij peer en stikstofbemesting

Afbeelding Teeltadvies | Inzet Luna Care bij peer en stikstofbemesting

Vandaag in het teeltadvies: inzet Luna Care bij peer, Ethrel op peer en stikstofbemesting.

Inzet Luna Care bij peer

De periode na de bloei is een belangrijke periode voor de knopaanleg voor het volgende seizoen. Luna Care bevat het fungicide fluopyram en daarnaast ook fosetyl-aluminium. Fosetyl-aluminium heeft een versterkende werking op de knopaanleg voor het volgende seizoen. Dit geeft een verbetering in de knopvitaliteit, door onderdrukking van Pseudomonas en Alternaria.

In 2023 is op de Proeftuin in Randwijk een proef uitgevoerd met Luna Care op de bloemknop. Grafiek 1 geeft de resultaten weer van deze proef. Hieruit blijkt dat bespuitingen bij peer met Flint plus Soriale, gevolgd door twee keer Luna Care, bij de verschillende rassen 8 tot 35% meer bloemknop geeft in het volgende voorjaar.

Grafiek 1. Resultaten inzet Luna Care, Proeftuin Randwijk, behandelingen in 2023, aantal bloemclusters in 2024, bron Bayer.

Bij peer is ons advies Luna Care in de komende periode te gebruiken. Zeker in beplantingen waar “dode knop” speelt. Naast een verbetering van de knopaanleg heeft Luna Care ook een goede werking op schurft, meeldauw en zwartvruchtrot.

Fluopyram behoort tot de groep van SDHI-fungiciden. Bedenk dat de fosetyl-aluminium een residu geeft bij de oogst, gelijk aan kaliumfosfonaat. In peer kunt u Luna Care inzetten, vanaf het einde van de bloei. Voeg bij het klaarmaken van de spuitvloeistof de Luna Care als eerste toe in de tank. Luna Care is toegelaten in twee behandelingen per jaar. Als bestrijding van neusrot nodig is, dan ook captan toevoegen.

Luna Care  3,00 kg/ha

 

 

Afbeelding Teeltadvies | Inzet Luna Care bij peer en stikstofbemesting

Ethrel op peer

Ethrel op peer bevordert de bloemknopaanleg. Meerdere toepassingen van een lage dosering Ethrel in de weken na de bloei, stimuleert de vruchtbaarheid van de bomen. Toepassingen meerdere jaren achter elkaar, maakt de bomen generatiever. Bij deze toepassingen gaat het om maatwerk. Beplantingen waar de groei zwak is, kunnen hierdoor zelfs te vruchtbaar worden, waarbij de groei nog zwakker wordt!

Opmerkingen bij het gebruik van Ethrel-A:
->Spuit bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15°C en 20°C,
->Spuit overdag, op een droog gewas en gebruik voldoende water,
->Omdat het middel snel afbreekt in de tank, adviseren wij u de spuitoplossing zo snel mogelijk te verspuiten

Ethrel-A  0,25 ltr/ha tijdstip: 7 tot 10 dagen na volle bloei
0,15 ltr/ha tijdstip: 14 tot 17 dagen na volle bloei
0,10 ltr/ha tijdstip: 21 tot 25 dagen na volle bloei

Stikstofbemesting

Op veel plaatsen in Zuidwest-Nederland is nauwelijks regen gevallen. De laatste weken vallen wel buien in Midden en Oost-Nederland. Ook voor de komende week voorspelt het KNMI geen regen van betekenis. In deze periode is beschikbaarheid van stikstof bij de wortels belangrijk voor de zetting, groene vruchten bij de oogst, en knopaanleg voor volgend seizoen.

Verschillende telers hebben de kunstmest met (nachtvorst) beregening opgelost.
Een aantal telers zijn al rond de bloei gestart met stikstof te fertigeren. Ons advies is hierbij om door te gaan met 5 tot 10 kg N/ha per week, afhankelijk van de zetting en de groeikracht. Dit betekent dan één tot twee cans ammoniumnitraat per week, per ha. Ons advies is door te gaan met ammoniumnitraat. In ammoniumnitraat bestaat 50% van de stikstof uit nitraat (NO3) en de andere 50% uit ammoniumstikstof (NH4+). Hierbij is nitraat is direct opneembaar door de plant en geeft hierdoor een snelle aanvangswerking, wat nu nodig is. Ammoniumnitraat is leverbaar in cans van 25 kg, maar ook in IBC’s van 1000 ltr.

Vanaf 10 °C bodemtemperatuur start de mineralisatie. Hierbij is wel een vochtige bodem nodig. Bij een droge bovenlaag zal weinig mineralisatie plaatsvinden. Een N-mineraal monster geeft dan ook alleen een goed inzicht bij een vochtige bodem. In de komende week starten wij ook met het nemen van bladmonsters op een aantal bedrijven. Op basis hiervan verwachten we dan meer inzicht in de stikstofgehalte bij appel en peer in het blad.

Afbeelding Teeltadvies | Inzet Luna Care bij peer en stikstofbemesting

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Watervoorziening appel en peer
Teeltactualiteit Bemesting

Watervoorziening appel en peer

We lichten het watergeven bij appel en peer er specifiek uit. Het is namelijk een extreem droog voorjaar in vergelijking met vorig seizoen.

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Bij peer zien we nu vaak oranje-gele eitjes van perenbladvlo op de scheuten. Daarnaast komt plaatselijk kolonievorming en scheutaantasting door rose perenluis voor. Bij appel zien we ontwikkeling van verschillende luizen, zoals rose appelluis en appelbloedluis.

Afbeelding Teeltadvies | luizen in appel en peer
Teeltactualiteit Ziekten & plagen

Teeltadvies | luizen in appel en peer

Bij appel speelt op dit moment in aantal beplantingen kolonievorming van rose appelluis. Bij peer zien we dat rose perenluis in vrij veel beplantingen speelt.