Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Afbeelding Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Vandaag in het teeltadvies: schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Schurft

Voor de bestrijding van schurft is deze periode een belangrijke fase in het primaire seizoen. Het gewas staat in een gevoelig stadium en regelmatig ontstaan infecties van schurft.

Na de infectie met Pasen, ontwikkelt zich vandaag opnieuw een zware infectie volgens het waarschuwingsprogramma. Ook is er weer een belangrijk deel van de ascosporen uitgestoten. Via Mijn Iperen kunt u 24/7 de ontwikkeling van schurftinfecties volgen in uw regio.
Plaatselijk is veel regen gevallen. Door de buien varieert de neerslag van 2 tot meer dan 30 mm in Zuidwest NL. Het KNMI voorspelt vanaf morgen rustig weer, met oplopende temperaturen.

Afhankelijk van de hoeveelheid regen en het moment van de laatste bespuiting, is ons advies een gecombineerde curatieve en preventieve behandeling uit te voeren. Onze voorkeur in deze fase bij peer gaat uit naar Faban of Delan Pro plus Scala of Belanty.

Bij appel is ons advies Captan plus een curatief middel te gebruiken. Hier speelt ook nog bestrijding van neusrot door Nectria. Als curatief middel kunt u kiezen uit Scala/Pyrus of een EBR zoals Score of Belanty.

Bij percelen met watergangen is Score pas toegelaten vanaf 1 mei. Belanty kunt u als curatief middel wel toepassen vóór 1 mei. Let op bij Belanty in verband met de DRT99 eisen voor 1 mei. Belanty altijd combineren met een contactfungicide zoals Delan of Captan. Belanty kunt u maximaal twee keer per seizoen inzetten.

Denk bij deze behandelingen ook aan het toevoegen van een fungicide tegen meeldauw bijvoorbeeld Sercadis of Belanty. Sercadis heeft ook een sterke preventieve werking op schurft.

Delan Pro 2,50 ltr/ha
Delan DF /Alcoban 0,50 kg/ha
Faban 1,20 ltr/ha
captan  1,80 kg/ha
Scala /Pyrus 0,75 ltr/ha
Belanty 2,00 ltr/ha
Difcor/ Score 0,20 – 0,225 ltr/ha (bij watergangen, na 1 mei)  
Sercadis 0,30 ltr/ha
Fontelis 0,75 – 1,1 ltr/ha
Luna Care 3,00 kg/ha
Soriale 1,86 kg/ha
Squall 0,5 ltr op 100 ltr water
WellPower 100 ml op 100 ltr water 

 

Afbeelding Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Gericht advies op uw perceel?

Neem contact op met uw adviseur.

Afbeelding Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Vruchtdunning peer

Dit voorjaar hebben we mooi bloeiweer gehad. We zien nu veel vruchtjes doorkomen bij peer. De ontwikkeling is de laatste dagen vrij snel gegaan. Bij Conference meten we nu op veel plaatsen al 8 tot 10 mm bij de topvrucht. In beplantingen Conference met veel zetting is vruchtdunning te overwegen. Het inschatten van de natuurlijke rui is altijd lastig en is perceelsafhankelijk. Overleg hierbij met uw adviseur over de te volgen strategie!

Voor vruchtdunning bij peer hebben we de keuze uit twee typen middelen. Producten op basis van 6 BA en Brevis. Hieronder een overzicht van beide typen middelen.

Producten op basis van 6-BA
Toepassing van 6-BA bevordert de natuurlijke rui, waardoor dunning plaatsvindt. 6-BA bevordert ook de celdeling, waardoor de vruchten vaak iets groter zijn. Ook zorgt het toepassen van 6-BA voor meer regelmaat in de productie. 6-BA levert vaak meer gemengde knop in het volgende jaar.

Het resultaat qua dunning met 6-BA bij Conference is vaak maar beperkt. 6-BA geeft nooit overdunning. Optimale toepassing is bij 10 tot 12 mm vruchtgrootte. Echter voor een goede werking is het weer belangrijk. De optimale temperatuur is rond de 18 ºC en de dagen erna 20 tot 23 ºC.
Het weerbericht voor de komende week is gunstig voor de inzet van BA. Exilis 100 SC en MaxCel zijn producten op basis van 6-BA.

Brevis
Sinds 2015 is Brevis als dunningsmiddel op de markt. De actieve stof in Brevis is metamitron, waaraan calcium is toegevoegd om de gewasveiligheid te vergroten. De actieve stof verstoort de fotosynthese in het blad. Dit leidt tot een stressperiode in het gewas van ca. 2 weken. In deze periode produceert het blad minder koolhydraten, wat leidt tot extra natuurlijke rui.

Het effect van Brevis is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan groeikracht, rasgevoeligheid en weersomstandigheden. Ook de dosering en het tijdstip van toepassen spelen een belangrijke rol. Op donkere dagen is er minder fotosynthese, waardoor het blad al minder koolhydraten aanmaakt. Hierdoor is het dunnend effect van Brevis in een donkere periode sterker. Hetzelfde geldt bij warme nachten. De boom verbruikt dan meer koolhydraten, dan tijdens een koude nacht.

De laatste jaren gaan we bij Conference steeds meer uit van één toepassing. Een tweede toepassing is geen algemeen advies. De werking is dan vaak veel te sterk. De dosering varieert van nu 1,1 tot 2,2 kg per ha. In de praktijk adviseren we 1,5 tot 2,0 kg per ha. Bij een lagere dosering dan 1,1 kg is de werking te zwak.

Omdat Brevis lokaal-systemisch werkt, kunt u bijvoorbeeld ook alleen de kop van de boom behandelen. Echter in proeven van PC Fruit gaf netto 0,8 kg per ha in de kop te weinig effect. Als u alleen de bovenste helft van de bomen wilt behandelen, zorg dan wel een voldoende dosering, netto per ha van minimaal 1,3 – 1,5 kg per ha.

Aandachtspunten toepassing Brevis

  • Werking sterker bij donker weer en hoge nachttemperatuur
  • Hogere temperatuur (>15 ºC) geeft betere werking
  • Hoge luchtvochtigheid belangrijk voor goede opname
  • Sterk groeiende bomen reageren sterker op dunmiddelen
  • Bomen onder stress reageren sterker (hagel, droogte, windschade)
  • Niet toepassen op jonge bomen peer, < 8 jaar
  • Niet mengen, bij voorkeur solo toepassen, combinatie met captan is mogelijk
  • Minimale afstand van 3 dagen tussen toepassing Brevis en opname bevorderende en/of oliehoudende stoffen, zoals Movento.
  • Gebruik voldoende water voor een goede verdeling over de boom
  • Toepassen op een droog gewas, en geen regen binnen 4 uur na de bespuiting.

Op dit moment is het nog te vroeg voor een optimale werking van Brevis. Op veel plaatsen zijn de vruchtjes nog te klein. Volg de ontwikkeling in uw beplantingen. Een optimale timing is bij 12 mm topvrucht. Het weerbericht voor volgende week is gunstig voor de inzet van Brevis.

Brevis                         1,1 – 2,2 kg/ha
Exilis 100 SC              1,5 ltr/ha
MaxCel                       10,0 ltr/ha
Afbeelding Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Appelbloesemkever

Bij appel vinden we nu de “kappertjes”. Dit zijn de verdroogde bloesems, waar een larve van de appelbloesemkever in zit. Verschillende telers hebben dit voorjaar een bestrijding uitgevoerd. Het resultaat van de bestrijding op de kevers verschilt per beplanting. Een bestrijding heeft nu geen zin meer. Controleer op aantasting en noteer deze plaatsen/beplantingen voor een bestrijding in het volgende voorjaar.

Afbeelding Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Bemesting stikstof

Plaatselijk is afgelopen nacht veel regen gevallen. De neerslag varieert in Zuidwest NL van 2 tot meer dan 30 mm. Waar veel regen is gevallen, verwachten we dat de stikstofbemesting in de bodem nu gaat werken. Hier verwachten we volgende week, bij de stijgende temperaturen, een sterke groei in de gewasontwikkeling bij appel en peer.

Verschillende telers hebben de laatste weken extra ammoniumnitraat gefertigeerd. Als er weinig neerslag is gevallen, is het advies nog door te gaan met deze fertigatie. Op plaatsen met veel neerslag is ons advies om hier de fertigatie aan te passen of tijdelijk te stoppen.

Afbeelding Teeltadvies | Schurft in peer, vruchtdunning, appelbloesemkever en stikstofbemesting

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo, vruchtdunning appel en peer, Onkruidbestrijding na de bloei
Nieuws Gewasbescherming

Teeltadvies | Perenbladvlo, vruchtdunning appel en peer, Onkruidbestrijding na de bloei

Afgelopen week is de ontwikkeling van de tweede generatie perenbladvlo snel gegaan.

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Door het warme weer gaat de ontwikkeling bij perenbladvlo op dit moment snel. We zien nu soms nog oude larven van de eerste generatie in de clusters.

Afbeelding Rondje boomgaard | april 2025
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Rondje boomgaard | april 2025

In ons maandelijkse rondje door de boomgaard bespreken wij de actualiteiten in de teelt. Deze keer neemt fruitteeltadviseur Martin Tolhoek ons mee. Hij gaat in op belangrijke onderwerpen zoals dunning bij peren, de bemesting van Elstar en de beheersing van perenbladvlo.