Bestrijden van emelten, engerlingen en taxuskevers

Afbeelding Bestrijden van emelten, engerlingen en taxuskevers

Op dit moment krijgen we weer veel vragen over het bestrijden van emelten engerlingen en taxuskever. Het is weer een actueel onderwerp, daarom in deze nieuwsbrief aandacht hiervoor.

Biologische plaagbestrijding

Afgelopen warme en droge zomer, zorgde ervoor dat biologische plaagbestrijding met nematoden onmogelijk was. Nu we nog voldoende bodemtemperatuur en vocht in de bodem hebben is de tijd aangebroken dat we emelten en larven van de taxuskevers kunnen bestrijden.

Bestrijden emelten

Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Emelten leven onder de grond en komen in de loop van de avond boven de grond om ’s nachts aan de stengelbasis van planten en gras te knagen. Kale en gele plekken in het gras en wegvallende planten zijn het gevolg. Op dit moment zijn jonge emelten aanwezig. Het is van belang nu de omstandigheden goed zijn deze te bestrijden met nematoden. Tijdens milde winters met weinig vorst blijven emelten gedurende de winter actief. Het gras komt dan met schade uit de winter. Bij sneeuw en vorst kruipen emelten dieper weg en komen ze niet boven de grond, maar zien we een sterke toename in vraat en schade als het gaat dooien. De emelten zijn in het voorjaar groot en veel stugger. Een behandeling met nematoden in het voorjaar is daardoor, en door de lagere bodemtemperatuur in het voorjaar, minder effectief dan een behandeling in het najaar.

Bestrijden larven van de taxuskever

De laatste jaren zien we dat de taxuskevers in het najaar langer doorgaan met de ei-afzet, tot ruim in november. Ons advies is om de bestrijding, vanwege de late ei-afzet, in het najaar in te zetten. Controleer vanaf heden uw beplanting. De volwassen kevers voeden zich ’s nachts en vreten inkepingen aan de randen van onder andere bladeren. De grootste schade wordt echter veroorzaakt door vraatzuchtige larven. Wanneer ze pas uit het ei zijn gekropen, beginnen ze zich te voeden met kleine wortels. Naarmate ze groeien geven ze meer schade. Een plant met een beschadigd wortelstelsel verzwakt en wordt dus ook vatbaarder voor allerlei ziekten zoals schimmels.

De aaltjes (nematoden) zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 50, 100, 500 of 1000 m². Nematoden kunt u uitzetten met gieter, nemasprayer, rugspuit (zonder zeefjes en ziftjes) of machinaal met omgebouwde doorzaaimachine (sportvelden en golfbanen).

Bekijk ook de video die wij over dit onderwerp hebben opgenomen.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Biologische plaagbestrijding
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Biologische plaagbestrijding

Emelten, engerlingen en larven van de taxuskever en (blad)luis bestrijding.