Biologische plaagbestrijding

Afbeelding Biologische plaagbestrijding

Emelten, engerlingen en larven van de taxuskever

Op dit moment krijgen we weer veel vragen over het bestrijden van emelten, engerlingen en de larven van de taxuskever. Het is weer een actueel onderwerp en de bodemtemperatuur is nu hoog genoeg om deze plaag weer te bestrijden met aaltjes.

De aaltjes (nematoden) zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 50, 100, 500 of 1000 m². Nematoden kunt u uitzetten met de gieter, nemasprayer, rugspuit (zonder zeefjes en ziftjes) of machinaal met een omgebouwde doorzaaimachine (sportvelden en golfbanen).

Lees verder

Folder biologische plaagbestrijding

In deze folder staat alle benodigde informatie met betrekking tot biologische plaagbestrijding in ons groene vak.

Afbeelding Folder biologische plaagbestrijding

Natuurlijke bestrijders

Plaagbestrijding

Nematoden

Lieveheersbeestjes

Gaasvliegen

(Blad)luis bestrijding

Biologische plaagbestrijding biedt dé oplossing tegen bijvoorbeeld bladluis. De bestrijding van bladluis kunt u het beste aangaan met natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje (Adalia) en de gaasvlieg (Chrypsoperla carnea). Nu het voorjaar is begonnen en de temperatuur toeneemt, kan bladluis veel schade aanrichten aan allerlei gewassen zoals hagen en bomen. De gevolgen kunnen zijn:

  • Honingdauw
  • Roetdauwschimmel
  • Groeiremming en groeimisvorming
  • Overbrengen van virussen

Lieveheersbeestje (Adalia bipunctata)

Larven van het lieveheersbeestje worden al jaren succesvol ingezet voor bestrijding van bladluizen in tuinen, openbaar groen en kwekerijen. De larven van de Adalia bipunctata worden bij gespecialiseerde bedrijven gekweekt. Het voordeel van het uitzetten van larven is dat ze niet weg kunnen vliegen.

Naarmate de larven groter worden, eten ze meer luizen. Een volgroeide larve van een lieveheersbeestje eet circa 100-150 luizen per dag. De larven zoeken zelf de bladluizen op. De hele cyclus begint opnieuw als een larve verpopt naar kever en nieuwe eitjes legt.

Gaasvlieg (Chrysoperla carnea)

De gaasvlieg is een inheems insect die in de natuur leeft, maar ook spontaan in kassen voorkomt. De larven van de Chrysoperla carnea worden ook in speciale kwekerijen gekweekt. De gaasvlieglarven hebben een breed menu en zijn uitermate vraatzuchtig. Naast bladluis zijn het ook efficiënte bestrijders voor onder andere spint, eleagnusbladvlo, trips, wolluis en de eikenprocessierups. De gaasvlieg produceert 2-3 generaties in de natuur. Vooral in het derde larve stadium is de gaasvlieg zeer vraatzuchtig. Een larve eet circa 50 bladluizen per dag.

Afbeelding Biologische plaagbestrijding

Wilt u meer weten over de inzet van biologische bestrijders?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Bestrijden van emelten, engerlingen en taxuskevers
Gewasbescherming

Bestrijden van emelten, engerlingen en taxuskevers