Met het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen in het openbaar groen en particuliere tuinen, gebruiken we tegenwoordig veel biologische middelen om ziekten en plagen te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van nematoden om emelten, engerlingen of larven om de taxuskever te bestrijden en luisbestrijding met adalia’s of gaasvliegen.
Hieronder een andere, minder bekende methode uitgelicht om de buxusrups te bestrijden:
Bestrijden buxusrups met nematoden:
Naast het uithangen van feromoonvallen om de vlinders van de buxusrups weg te vangen, kunnen we de buxusrupsen ook bestrijden met nematoden. We spuiten de nematoden samen met een gel op de buxusplanten. Het spuiten met nematoden heeft alleen zin als er daadwerkelijk ook rupsen aanwezig zijn. De nematoden zoeken de rupsen op, dringen binnen en zetten daar een stofje (bacterie) af zodat de rups dood gaat. Belangrijk is bij het toedienen van de nematoden, dit onder de juiste omstandigheden te doen. Denk hierbij aan voldoende luchttemperatuur, minimaal 14 graden en bewolkt weer.
Door het toevoegen van de gel aan de substantie blijven de nematoden langer aanwezig op de bladeren. Als de gel opgedroogd is of de zon gaat schijnen zullen de nematoden dood gaan. Spuit het blad van de buxus met een rugbus goed nat en probeer diep in de plant te komen. Belangrijk is bij het gebruik van een rugbus alle filters te verwijderen voor het toepassen van nematoden. Hoe beter de bedekking op het blad, hoe groter de kans van slagen.
Controleer na 3 – 4 weken van toepassen op aanwezigheid van de buxusrups. Als er nog rupsen aanwezig zijn dit nogmaals te herhalen. Het toedienen van de nematoden kan in de periode van april t/m september.
De nematoden zijn verpakt per 20, 50, 100, 500 en 1000 m2. Bij elke verpakking zit een apart zakje met gel bij geleverd.