Precursoren verklaring 2025

Afbeelding Precursoren verklaring 2025

In 2021 is de nieuwe EU-verordening (2019/1148) rondom precursoren voor explosieven ingegaan. De regelgeving voor de handel in kunstmeststoffen is hiermee ook aangescherpt. De verordening is ingesteld om te voorkomen dat kwaadwillende personen ongemerkt explosieven kunnen maken met meststoffen. Ook willen overheidsinstanties met de nieuwe regels sneller kunnen achterhalen waar precursoren voor explosieven zich bevinden.

Voor de handel in meststoffen betekent de aanscherping van de regelgeving dat er vaker wordt geverifieerd wie de kunstmest verhandelt en gebruikt. Een belangrijke verplichting in de verordening is dat iedere afnemer verklaart, dat het afgenomen product alleen wordt gebruikt voor het aangegeven gebruik. De ILT (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) heeft aangegeven in 2025 inspecties uit te voeren op deze Precursorenregeling.

Eerder heeft u een link ontvangen, om uw registratie voor precursoren 2025 te voltooien. Een aantal telers heeft dit al geaccordeerd. U kunt de wettelijke verklaring ook in  Mijn Iperen  vinden en ondertekenen (Account –> Gegevens –> Precursoren). Op deze manier kunnen wij ook na 1 januari 2025 meststoffen aan u leveren, die onder de precursoren wetgeving vallen.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Mestboekhouding
Nieuws

Mestboekhouding

Met ingang van 1 januari 2025 geldt nu voor alle landbouwers, dat zij via Mijn RVO aanvullende gegevens in verband met alle mest (ook kunstmest) moeten doorgeven.

Afbeelding Spuittechniek als onderdeel van een duurzame gewasbescherming
Technische achtergrond

Spuittechniek als onderdeel van een duurzame gewasbescherming

Afbeelding Residu bij de oogst
Technische achtergrond

Residu bij de oogst

Verschillende gewasbeschermingsmiddelen geven een residu bij de oogst. Soms is dit gewenst, zoals bij de fungiciden in het afspuitschema, maar meestal kiezen we nu een middel wat geen residu geeft. Verschillende supermarktketens geven aan; maximaal vier stoffen op het fruit. Figuur 1 toont een overzicht, welke middelen u in juni nog kunt toepassen, zonder residu […]