Deze maand kijken we terug op het teeltseizoen 2024. In dit bericht geeft Martin Tolhoek, fruitadviseur bij Van Iperen, een terugblik op de bemesting.
Ieder jaar is weer anders op het gebied van bemesting. Hangt er veel fruit aan de bomen of juist minder? Hebben we te maken met lange droge periodes of juist vooral met natte omstandigheden?
Al deze zaken hebben een grote invloed op de opname van nutriënten door het gewas en op de uiteindelijke minerale samenstelling van de vruchten en de verhouding tussen de verschillende nutriënten in de vrucht.
In de vorige terugblik is het weersverloop van 2024 al besproken. Afgelopen voorjaar hebben we te maken gehad met extreme natte omstandigheden. Al deze nattigheid zorgde er ook voor dat de bodemtemperatuur minder snel opliep, dan in een voorjaar met ‘normale’ omstandigheden. Een voldoende hoge bodemtemperatuur is een belangrijke factor voor een goede mineralisatie in de bodem. Naarmate de bodemtemperatuur oploopt komt dit proces geleidelijk op gang.
Voor een goede mineralisatie is een bodemtemperatuur nodig van ca 15 °C. Bij mineralisatie wordt organische stof omgezet door het bodemleven. Bij dit proces komen nutriënten beschikbaar voor opname door het gewas. Stikstof en fosfaat zijn hiervan concrete voorbeelden.
Tijdens het groeiseizoen hebben we op een aantal bedrijven maandelijks bladmonsters genomen. Uit deze plantsap-analyses bleek dat calcium en magnesium soms op een laag niveau zat. In de monsters van mei en juni zagen we ook dat de spoorelementen, zoals ijzer, mangaan en zink vaak op een laag niveau zaten. Opvallend was dat ijzer in veel monsters, zowel bij appel als peer laag zat. Bladbemesting tijdens het seizoen gaf dit seizoen een mooi effect. In juli en augustus gaven de analyses een beter beeld, qua sporenelementen.
Steeds meer telers laten kort voor de pluk een vruchtmonster nemen, om te laten analyseren op de minerale samenstelling van het fruit. Een goede verhouding tussen de verschillende nutriënten in de vruchten draagt bij aan een goede bewaarkwaliteit van uw fruit. Met name in peer (Conference) viel dit seizoen wederom op dat er best veel partijen zijn met een te laag gehalte aan stikstof in de vruchten. Vanuit onderzoek is bekend, dat dit is terug te herleiden naar een tijdelijk tekort aan stikstof in het voorjaar. Specifiek in de periode dat de basisbemesting is uitgewerkt en de bodemtemperatuur nog te laag is voor een goede mineralisatie. Een extra gift stikstof in de periode mei-begin juni met de kunstmeststrooier of via fertigatie kan dit oplossen.
Bij appel is een goede verhouding tussen kalium en calcium in de vrucht een belangrijk punt. Bij appel is deze verhouding nog belangrijker dan bij peer. Calcium heeft een belangrijke invloed op het behoud van hardheid en op de bewaarkwaliteit. De opname van calcium speelt tijdens de celdelingsperiode een belangrijke rol. Wanneer we in deze periode te maken hebben met (extreem) natte omstandigheden remt dit de opname van calcium door de boom en wordt kalium juist gemakkelijker opgenomen. Dit heeft een negatieve invloed op de bewaarkwaliteit als gevolg. Hierbij geldt dat het ene appelras hier gevoeliger voor is, dan het andere appelras. Concreet is bijvoorbeeld Elstar veel gevoeliger hiervoor dan Tessa. Verder heeft Kanzi ook de eigenschap om van nature erg makkelijk kalium op te nemen.
Bij een terugblik hoort ook een vooruitblik. Voor wat betreft de bemesting is afgelopen seizoen bevestigd dat dit maatwerk is. Om tot een optimale bemestingsstrategie te komen, moeten we rekening houden met behoorlijk wat variabelen. Denk hierbij aan de bemestingstoestand van de bodem, specifieke raseigenschappen, maar ook zeker de weersomstandigheden tijdens het seizoen.
Een belangrijk aspect voor het optimaliseren van de bemestingsstrategie is om hier niet alleen aandacht aan te besteden bij de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar deze ook continu aan te passen aan de omstandigheden tijdens het groeiseizoen. De adviseurs van Van Iperen helpen u daar graag bij.
Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.