Groeispecialist van de toekomst: afstudeeronderzoek naar biostimulanten in paprika

Afbeelding Groeispecialist van de toekomst: afstudeeronderzoek naar biostimulanten in paprika

Als stagiair in het meststoffen- en biostimulantenteam doet Stan van der Knaap onderzoek naar de werking van verschillende biostimulanten in de paprikateelt. Al van jongs af komt Stan in de kas en op zijn dertiende begon hij aan zijn eerste bijbaantje bij Van Os Freesia’s waar hij veel praktijkervaring opdeed. De keuze voor de opleiding Tuinbouw & Agribusiness aan de Hogeschool Inholland was dan ook geen verrassing. Inmiddels zit hij in het laatste jaar en is hij bezig met zijn afstudeerstage en -onderzoek bij Van Iperen.

“Toen ik op zoek was naar een stageplek, raadde mijn oom mij aan om bij Van Iperen te solliciteren. Hij kende het bedrijf en dacht dat ik er goed bij zou passen.” Hij mocht aan de slag  en nu is hij, met Sander Vermeer als stagebegeleider, bezig met een onderzoek naar de werking van een selectie biostimulanten op de paprikaplant bij Kwekerij Overgaag in Honselersdijk.

Sander is productmanager biostimulanten bij Van Iperen en blij met het onderzoek van Stan. “Ik zie stages en afstudeeronderzoeken echt als een win-winsituatie: Als stagiaire kun je een kijkje in de keuken nemen en zien of het soort werk bij je past. Ik heb dezelfde opleiding als Stan gedaan en de stages hebben mij zeker geholpen om te ontdekken waar mijn interesses liggen en waar ik energie van krijg. Daarnaast krijgen we als Van Iperen nieuwe inzichten over het onderzoeksonderwerp en hier kunnen wij vervolgens weer op doorwerken.”

 

Onderzoeksopzet

In het onderzoek worden negen objecten vergeleken. Acht van de objecten behandelt Stan met verschillende mengsels van biostimulanten, het laatste object is het controle-object dat geen biostimulanten toegediend krijgt. “Ik beoordeel de objecten wekelijks op de groei, de stand van het gewas, de vruchtzetting, de ziektedruk en de microbiële activiteit in de substraten.” Het onderzoek wordt uitgevoerd op steenwolsubstraten. “Maar als extra proef heb ik ook nog drie objecten neergelegd op organische substraten.”

Stan verwacht geen wonderen, maar gelooft zeker dat biostimulanten kunnen bijdragen aan het creëren van een weerbaar gewas dat minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Inmiddels is hij negen weken bezig en worden de eerste resultaten langzaam zichtbaar: “In de objecten met organische substraten en toevoeging van biostimulanten zien we een hogere vruchtzetting. In de komende weken gaan we zien of deze voorsprong zichtbaar blijft.”

Sander: “Stan werkt secuur en alle variabelen worden goed gemeten. De uitkomst van dit onderzoek kunnen we zeker meenemen de praktijk in. Als er een succesvolle toepassing uitkomt kunnen we deze ook gaan uitrollen bij andere paprikatelers.”

 

Meewerken

Naast de tijd die Stan aan het afstudeeronderzoek besteed, probeert hij zoveel mogelijk te leren van zijn collega’s bij Van Iperen. “Ik ga regelmatig mee op pad met tuinbouwspecialisten en ondersteun Jan-Willem Spaargaren uit het onderzoeksteam bij het uitvoeren van andere onderzoeken.” Over de toekomst zegt Stan: “De tuinbouw is en blijft een mooie sector, waarin ik nog lang hoop te mogen werken.”

Afbeelding Groeispecialist van de toekomst: afstudeeronderzoek naar biostimulanten in paprika

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Gebreksverschijnselen
Technische achtergrond

Gebreksverschijnselen

Voor een gezond gewas is de juiste voeding essentieel. Alle elementen zijn onmisbaar en dienen in precies de juiste hoeveelheid aanwezig te zijn. Het is daarom belangrijk dat u gebreksverschijnselen signaleert zodat u tijdig kunt bijsturen.

Afbeelding Specialisten Bas en Sander bij Hortibiz Newsradio
Technische achtergrond

Specialisten Bas en Sander bij Hortibiz Newsradio

Afbeelding Overzicht van het biostimulantenlandschap
Technische achtergrond

Overzicht van het biostimulantenlandschap