Innovatieve tool helpt Plantanious bij efficiënte voedingsstrategie

Afbeelding Innovatieve tool helpt Plantanious bij efficiënte voedingsstrategie

Van Iperen heeft onlangs een innovatieve tool gelanceerd: Mijn voeding. Deze app helpt kwekers om snel trends te ontdekken in de voeding van hun planten en geeft hen de mogelijkheid om tijdig bij te sturen. “Laboratoria sturen de resultaten van plantsap-, bodem- en/of gietwatermonsters meestal via e-mail naar de kweker,” zegt Sander Vermeer, technisch specialist bemesting bij Van Iperen. “Die resultaten worden aangeleverd in cijfers, en dat kan heel onoverzichtelijk zijn.”

Peter van Steekelenburg, teeltman bij kwekerij Plantanious, herkent dat probleem: “Je krijgt een hoop cijfers in de mail en het is niet altijd eenvoudig om snel inzicht te krijgen. Als er iets aan de hand is, wil je meteen weten of je dat eerder hebt meegemaakt en wat je toen hebt gedaan. Voorheen moesten we daarvoor eerdere mails doorzoeken, maar dankzij de applicatie van Van Iperen is dat verleden tijd. Je hebt nu direct een compleet overzicht van de huidige situatie én van de historie. Het grootste voordeel is dat je in een grafiek het verloop heel goed kan zien, waardoor je je betere keuzes kan maken. Daarnaast kan je specifiek selecteren welke data je wilt zien, dit maakt het heel overzichtelijk.

Afbeelding Innovatieve tool helpt Plantanious bij efficiënte voedingsstrategie

Een kijkje bij Plantanious

We zijn op bezoek bij kwekerij Plantanious in Kwintsheul, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van groene kamerplanten en diverse seizoensproducten. Een kwekerij met een bijzondere naam en een vrolijke huisstijl. Onder leiding van de tweelingbroers Joost en Freek Jansen heeft Plantanious zich ontwikkeld tot een moderne kwekerij, waar innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo wordt er gebruik gemaakt van aardwarmte, liggen de daken van de loodsen vol met zonnepanelen en komt de CO₂ via OCAP uit de Rotterdamse haven. Peter: “En de chemische middelen hebben plaats gemaakt voor biologie. We werken met biologische bestrijders, waardoor we nauwelijks nog hoeven te spuiten. Als we toch iets tegenkomen, spuiten we alleen plaatsspecifiek of zetten we ter plekke extra biologie in. Deze aanpak maakt de planten weerbaarder en zorgt ervoor dat ze vitaler en mooier groeien.” Uiteindelijk wordt meer dan 80 procent van de productie van Plantanious geëxporteerd, met Noord- en Oost-Europa als grootste afnemer.

 

Van idee tot realiteit

Het idee voor Mijn voeding ontstond anderhalf jaar geleden. Toen Sander Plantanious hierover benaderde, waren ze meteen enthousiast. Peter: “De tool biedt ontzettend veel mogelijkheden om sneller te schakelen en de teelt nog beter te monitoren.” Met Mijn voeding kunnen kwekers verschillende resultaten tegelijk inzien, zoals de voedingswaarde, de EC en de pH waarde, maar ze kunnen de data ook apart analyseren. “Op dit moment experimenteren we met verschillende grondsoorten, zoals diverse veenvrije potgronden,” vervolgt Peter. “Sommige van die alternatieven houden bijvoorbeeld minder makkelijk voeding vast, waardoor je meer meststoffen moet geven. Met Mijn voeding zie je precies wat er gebeurt en kun je snel ingrijpen.” Sander voegt toe: “De tool biedt ook de mogelijkheid om notities toe te voegen, zodat je kunt bijhouden welke aanpassingen je hebt gedaan. Dit maakt het voor kwekers nog makkelijker om te leren van eerdere ervaringen.”

 

Van tomaten naar kamerplanten

Peter van Steekelenburg begon zijn carrière in de tomatenteelt, maar werd in 2015 door de broers Jansen gevraagd om het team van Plantanious te komen versterken. Nu is hij teeltman en onder andere verantwoordelijk voor de monsters. “Elke vier tot zes weken laten we grondmonsters nemen, en in de piekperiodes nog vaker,” legt Peter uit. “Daar zit altijd ook een gietwatermonster bij. Met de oude methode stuurden we de gegevens door naar Sander, die dan een grafiek voor ons maakte. Maar met de nieuwe tool worden de cijfers automatisch omgezet in grafieken. Zo kun je direct zien welke trends zich voordoen en of je moet bijsturen.”

 

Toekomstperspectief

Hoewel Mijn voeding al veel kwekers helpt, is er nog ruimte voor verdere ontwikkeling. “Op dit moment heeft nog niet elk laboratorium een koppeling met de tool, maar dat verandert snel. Zo komen de resultaten van analyses van Eurofins al automatisch in Mijn Voeding te staan. ” vertelt Sander. Peter: “Ons laboratorium is op dit moment ook nog niet zover, dus ik voer de gegevens nu nog handmatig in. Voor ons is dat geen probleem, maar voor telers die wekelijks monsters laten nemen, zoals tomatentelers, is een automatische koppeling een enorme tijdsbesparing.” Sander beaamt dit: “Het is voor laboratoria ook van belang om hierin mee te gaan, omdat steeds meer kwekers er graag mee willen werken.”

In de toekomst zal Mijn voeding bovendien gekoppeld worden aan andere tools van Van Iperen, zoals Mijn bemesting en Mijn scouting. Sander: “Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een hoge tripsdruk, kan dat samenhangen met de stikstofgift. Diverse analyses geven daar extra inzicht in.” Peter: “Hoe meer gegevens je uit één platform kunt halen, hoe waardevoller de tool wordt.” Met Mijn voeding biedt Van Iperen kwekers een krachtig hulpmiddel om nog efficiënter en duurzamer te telen.

Afbeelding Innovatieve tool helpt Plantanious bij efficiënte voedingsstrategie

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Mijn Voeding: al uw bemestingsdata op één plek!

Mijn Voeding: al uw bemestingsdata op één plek!

     

Afbeelding Het telen van de toekomst – Mijn Scouting
Klantverhaal

Het telen van de toekomst – Mijn Scouting

Afbeelding Mijn Teelt Tools – Niveaumeting
Klantverhaal

Mijn Teelt Tools – Niveaumeting