Zorg dat uw mestbakken schoon zijn en schoon blijven

Afbeelding Zorg dat uw mestbakken schoon zijn en schoon blijven

Meststoffenspecialist Sander Vermeer geeft u tips voor het schoon houden en schoon blijven van uw mestbak.

  • Maak uw bakken niet te sterk aan, zeker in de koudere maanden lossen (vaste) meststoffen minder goed op en is er meer kans op overconcentratie van de bakken. Los maximaal 150-200 kg vaste meststoffen op per 1.000 liter. Als meststoffen niet goed oplossen is het verstandig om een goede roerder aan te schaffen, dat zorgt voor een goede vermenging van alle meststoffen.
  • Het is verstandig om één of twee keer per jaar de bakken schoon te maken om eventuele vervuiling te verwijderen. Als u gebruik maakt van onze vloeibare meststoffen is dat zuiver en natriumarm, dus minder kans op vervuiling.
  • Zorg voor een juiste pH in de mestbakken, vaak wordt ijzer gedoseerd in de a-bak. Het is daarbij erg belangrijk dat deze bij gebruik van DTPA ijzer niet onder de 2 komt en bij rood ijzer niet onder de 3 komt, anders valt het ijzer uit elkaar en verliest de werking. De b-bak mag zuurder zijn dan de a-bak, deze kan tot een pH van 1 aangemaakt worden mits er geen chelaat sporen in de bak zitten. Let erop dat vooral de b-bak niet boven een pH van 5 uitkomt, dat zorgt voor meer kans op neerslag in de bakken.
  • Sluit de mestbakken goed af, zo ondervindt u geen hinder van Uv-straling. Door deze straling kunnen chelaten worden afgebroken. Ook is er minder kans op groei van organisch materiaal wat de mestbak kan vervuilen.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Ga mee op expeditie!
Nieuws Gewasbescherming

Ga mee op expeditie!

Onze groeispecialisten staan klaar om samen met u de uitdaging aan te gaan in de kas. Ze helpen u de juiste koers te bepalen en nieuwe inzichten te ontdekken. Bekijk de video.

Afbeelding Een vitale plant met Optifos
Technische achtergrond Bemesting

Een vitale plant met Optifos

Optifos is een vloeibare polyfosfaatmeststof die fosfaat optimaal beschikbaar houdt bij de wortels, neerslag in het druppelsysteem voorkomt en zo zorgt voor een vitale plant en betere opname van voedingsstoffen.

Afbeelding <span>Expeditie Waterkwaliteit & hygiëne</span>
Technische achtergrond Waterkwaliteit & hygiëne

Expeditie Waterkwaliteit & hygiëne

Goed water vormt de basis voor een gezonde teelt. Schoonhouden van waterstromen en het voorkomen van vervuiling of ziekteverspreiding vraagt om de juiste aanpak. Op deze expeditiepagina komt u langs verschillende artikelen en video's met informatie over en ervaringen met waterkwaliteit en hygiëne. Kies uw eigen route en sta eens langer stil bij de onderwerpen die voor u relevant zijn. Uiteraard komt u ook onze groeispecialisten tegen die als echte expeditieleiders al uw vragen beantwoorden.