Meststoffenspecialist Sander Vermeer geeft u tips voor het schoon houden en schoon blijven van uw mestbak.
Maak uw bakken niet te sterk aan, zeker in de koudere maanden lossen (vaste) meststoffen minder goed op en is er meer kans op overconcentratie van de bakken. Los maximaal 150-200 kg vaste meststoffen op per 1.000 liter. Als meststoffen niet goed oplossen is het verstandig om een goede roerder aan te schaffen, dat zorgt voor een goede vermenging van alle meststoffen.
Zorg voor een juiste pH in de mestbakken, vaak wordt ijzer gedoseerd in de a-bak. Het is daarbij erg belangrijk dat deze bij gebruik van DTPA ijzer niet onder de 2 komt en bij rood ijzer niet onder de 3 komt, anders valt het ijzer uit elkaar en verliest de werking. De b-bak mag zuurder zijn dan de a-bak, deze kan tot een pH van 1 aangemaakt worden mits er geen chelaat sporen in de bak zitten. Let erop dat vooral de b-bak niet boven een pH van 5 uitkomt, dat zorgt voor meer kans op neerslag in de bakken.
Sluit de mestbakken goed af, zo ondervindt u geen hinder van Uv-straling. Door deze straling kunnen chelaten worden afgebroken. Ook is er minder kans op groei van organisch materiaal wat de mestbak kan vervuilen.
Kennis & Nieuws
Gerelateerde berichten
KlantverhaalBemesting
Van steenwol naar kokos
Bij Bestpeppers in Est is dit seizoen een belangrijke stap gezet: de teelt is overgegaan van steenwol naar kokossubstraat. De aanleiding? Steeds vaker doken er wortelproblemen op en de wens groeide om het gewas vitaler te maken. Het uiteindelijke doel: een weerbaardere teelt, minder afhankelijk van chemische middelen.
Technische achtergrondBemesting
Bodemleven stimuleren
Stimuleer actief bodemleven voor een gezonde teelt. Ontdek hoe probiotische en prebiotische biostimulanten kunnen bijdragen.
NieuwsGewasbescherming
Ga mee op expeditie!
Onze groeispecialisten staan klaar om samen met u de uitdaging aan te gaan in de kas. Ze helpen u de juiste koers te bepalen en nieuwe inzichten te ontdekken. Bekijk de video.