Bemesting voor voldoende eiwit van eigen land

Afbeelding Bemesting voor voldoende eiwit van eigen land
26 april 2022

Jeroen Bleijenburg, melkveehouder in Kamperveen, stuurt met bemesting op een hogere eiwitbenutting uit ruwvoer, wat leidt tot een verbeterde melkproductie. Voldoende eiwit van eigen grasland levert veel voordelen op, zoals besparing op voerkosten en minder afhankelijkheid van de inkoop van eiwitrijke grondstoffen. Hiermee kan er ook toegewerkt worden naar een efficiëntere melkveehouderij.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding In de klei of in het zand
Klantverhaal

In de klei of in het zand

Inmiddels worden er ook proeven gedaan met fertigatie in de uien en in de lelies. Arjan: “Je ziet dat de samenwerking tussen Agrowin en Van Iperen zich steeds meer uitbreidt. Was het in het verleden vooral rundveehouderij en grasland, nu doen we ook steeds meer samen op het gebied van akkerbouw. Dat komt ook doordat teelten verschuiven naar het oosten van het land. Dat gaat vooral om de uien.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof
Nieuws

Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

De start van snijmais is dit jaar in vele gevallen bijzonder moeizaam verlopen door de vele regenval en kou. De toplaag is verzadigd door water en daardoor dichtgeslibd, wat de ontkieming en groei van de plant remt. In een aantal gevallen zijn ook toegediende (met name nitraat) meststoffen uitgespoeld of vervluchtigd.

Afbeelding Uitdagende start snijmais door vele regenval
Technische achtergrond

Uitdagende start snijmais door vele regenval

Dit jaar brengt door de vele regen nieuwe uitdagingen met zich mee. De hoeveelheid neerslag is regionaal zeer, zeer wisselend. Waar bij droog weer in diverse gebieden de tweede grassnede wordt gemaaid, ligt hier en daar de eerste snede nog te wachten. Bij mais zien we een soortgelijk beeld waarbij in bepaalde gebieden de mais heel mooi boven staat, in tegenstelling tot de delen die onder een laag water hebben gestaan. Een typisch geval van ‘april doet wat hij wil’. Laten we hopen dat de  weerspreuk ‘is mei nat, een droge juni volgt zijn pad’ net zo van toepassing is dit jaar.