Beweidingsproef op zand: verrassende meeropname

Afbeelding Beweidingsproef op zand: verrassende meeropname

Een eigenschap van zandgrond is dat er meestal een lager organische stof gehalte aanwezig is. Aan de hand van organische stof kunnen we concluderen dat de populatie schimmels en bacteriën anders is dan veen- en kleigrond. De verwachting was dat er bij een beweidingsproef op zandgrond geen grote verschillen zouden zijn tussen de objecten in de proef. Toch zeggen de gemeten cijfers wat anders: er is een meeropbrengst gemeten in de strook grasland bemest met Powerbasic Bravo. Proeven van de afgelopen drie jaar tonen dezelfde resultaten.

De opzet van de proef

Het proefperceel is opgedeeld in drie stroken, waarbij elke strook is bemest met een specifieke meststof: KAS-S, Novurea-s en Powerbasic Bravo. Deze meststoffen zijn de meest gebruikte meststoffen voor grasland en bevatten alle drie zwavel. Voor de koeien op het proefperceel kwamen, is met een zogenoemde pasture reader, die met geluidsgolven werkt, de opbrengst gemeten (in kg droge stof per hectare). Nadat de koeien een dag gegraasd hebben, is dezelfde meting gedaan. Aanvullend zijn er nog vers grasmonsters genomen, waarmee de voederwaarde van het gras is gemeten. Landelijk zijn nog twee dezelfde proeven georganiseerd, op klei en op veen. Informatie over de eerste bevindingen van de proef op veen zijn hier terug te lezen.

Gras bemest met Powerbasic Bravo het meest gegraasd

 

 

De groene staven duiden de opbrengst per meststof, de oranje staven de gegraasde hoeveelheid gras. Novurea-S heeft de hoogste opbrengst. Het gras met bemest met Powerbasic Bravo is het meest gegraasd. De opname van Novurea-S is 71 procent meer dan de opname van KAS-S. Het gras bemest met Powerbasic Bravo is het meest gegraasd door de koeien, 86 procent meer dan KAS-S.

 

 

 

Afbeelding Beweidingsproef op zand: verrassende meeropname

Conclusie

De strook bemest met Powerbasic Bravo heeft een hoge opbrengst. De koe heeft een hoge droge stof opname waardoor het gras goed benut wordt. Er wordt verder onderzoek gedaan waarom het gras bemest met Powerbasic Bravo beter in de smaak valt bij de koeien.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Wat maakt dat ene stukje gras zo aantrekkelijk?
Onderzoek & proeven Bemesting

Wat maakt dat ene stukje gras zo aantrekkelijk?

Waarom hebben koeien bij beweiding zo’n sterke voorkeur voor  gras bemest met Powerbasic Bravo? Uit onderzoek blijkt dat het geheim van gezonde en tevreden koeien begint in de grond. De juiste meststof zorgt ervoor dat de koe meer eet, gezonder is, en betere melk produceert. In deze video leggen we uit hoe dat komt aan de hand van de onderzoeksresultaten.

Afbeelding Weidende koe heeft voorkeur voor ureum-meststof
Onderzoek & proeven Bemesting

Weidende koe heeft voorkeur voor ureum-meststof

Koeien gaan bij het weiden af op geur. Het soort kunstmest heeft daar invloed op. In de maart-editie van Vakblad Melkvee staat een uitgebreid achtergrondverhaal over beweidingsproeven met verschillende meststoffen waarvan onderstaand artikel een korte samenvatting is. Het hele artikel leest u hier. Als de koeien de keuze hebben, gaan ze eerst voor gras dat met vloeibare, aangezuurde ureum is bemest. De koeien weiden dit gras ook veel beter af met een hogere grasopname tot gevolg”, vertelt Van Iperen ruwvoerspecialist Iris den Uyl.

Afbeelding Proefresultaat: efficiënte beweiding op veengrond
Onderzoek & proeven Praktijkgericht onderzoek

Proefresultaat: efficiënte beweiding op veengrond