Kieskeurige koe keurt kunstmest bij beweiding

Afbeelding Kieskeurige koe keurt kunstmest bij beweiding
21 februari 2024

Een meerjarige beweidingsproef op uiteenlopende grondsoorten laat bij de koeien een voorkeur zien voor gras bemest met Powerbasic Bravo. “Als koeien de wei ingaan, kiezen ze allemaal voor dat ene blok. Een strook bemest met een andere meststof laten ze links liggen. Opmerkelijk”, zegt melkveehouder Robert-Jan Engberts (29) uit Westerhaar-Vriezenveensewijk (OV). Volgens hem maakt het uit welke kunstmest je gebruikt, zeker als je veel beweidt.

Samen met zijn vader Gerrit Engberts (61) heeft Robert-Jan een melkveebedrijf met 88 koeien en 50 stuks jongvee op 40 hectare. Gemiddeld geven de koeien rond de 9.500 liter melk met zo’n 4,55% vet en 3,61% eiwit.

In landelijke, langlopende beweidingsproeven worden graspercelen opgedeeld in stroken, waarbij elke strook bemest wordt met een specifieke meststof. Zo ook bij Engberts. “Dat doen we dit jaar voor de vierde keer. Het geeft nieuwe inzichten en we gaan graag mee met de tijd.”

Ze vreet waar ze behoefte aan heeft

De koe haalt het zelf op

Bij Engberts doen ze aan standweiden. Gerrit: “Het zit in de genen, koeien moeten naar buiten in de zomer, ook voor hun gezondheid. Het is een goede manier van gras benutten, de koe kan het zelf ophalen.” Hij merkt dat de koe weet wat ze wil. “Soms laten ze het mooie gras staan en vreten ze de stukken waar ze behoefte aan hebben kaal.”

Robert-Jan: “We zien drie jaar achter elkaar dat koeien voorkeur hebben voor de strook bemest met Powerbasic Bravo. Ze lopen de wei in, naar achteren, maar komen binnen dertig minuten terug naar die ene strook. Dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Gras is gras. Toch is het zo.” Gerrit vult aan: “Het is bestaand grasland, niet meer het mooiste stuk. Gewoon zoals het is in de praktijk.”

Afbeelding Kieskeurige koe keurt kunstmest bij beweiding

Een verbeterde opname

De prijs van ‘smakelijke’ kunstmest?

Het maakt uit welke kunstmest je gebruikt, meent Robert-Jan. “De meeste veehouders gebruiken een meststof uit gewoonte. Deze proef laat zien dat de opname beter wordt door Powerbasic Bravo te gebruiken. Meer drogestofopname staat gelijk aan meer melk. Als je veel beweidt en hierdoor een betere benutting hebt, waardoor je uiteindelijk een betere productie krijgt, dan is dat toch interessant? Dan heb je de prijs van je meststof er ook snel uit.”

Waar het dan aan kan liggen, daar heeft Gerrit wel een idee over. “Koeien vreten met de neus. Het is de geur en de smaak. Bij het voerhek vreten ze er dingen uit, dit merk je ook bij beweiding. Toch had ik niet gedacht dat dit ligt aan kunstmest die enkele weken ervoor gebruikt is. Toch blijkt het zo te zijn. Koeien zijn echte fijnproevers.

Een voorkeur voor gras bemest met powerbasic Bravo

Onderzoekers van Bioclear Earth hebben gras- en bodemmonsters uit de beweidingsproef, bemest met de verschillende meststoffen, onderzocht op schimmels en bacteriën. Dit onderzoek toont aan dat de onderzochte stikstofvormen de bacterie- en schimmelpopulatie van het gras en de bodem beïnvloeden. Bij de Powerbasic Bravo-monsters is twee jaar opeenvolgend de schimmel Sporobolomyces roseus aangetroffen. S. roseus produceert carotenoïden, onder meer de voorloper van vitamine A. Ook scheidt de schimmel stoffen uit die een rol spelen in de geur en smaak van het gewas. Mogelijk vinden de koeien de geur van deze stoffen prettig en hebben ze daarom een voorkeur voor gras bemest met Powerbasic Bravo.

Afbeelding Kieskeurige koe keurt kunstmest bij beweiding

Powerbasic Bravo

De stikstof in de vloeibare stikstofmeststof Powerbasic Bravo bestaat voor 100% uit aangezuurde ureum. Daarnaast bevat het product zwavel, dit is essentieel voor de opbouw van aminozuren. Powerbasic Bravo geeft het gewas de best mogelijke start voor de ontwikkeling en groei. Powerbasic Bravo heeft een hoge N-benutting en zorgt voor een stabiele en geleidelijke groei van uw gewas.

Vloeibare basisbemesting

Geleidelijke groei

Verbeterde eiwitkwaliteit

Minimale emissie

Afbeelding Kieskeurige koe keurt kunstmest bij beweiding

Onze ruwvoerspecialisten beantwoorden al uw vragen

Neem contact op met onze ruwvoerspecialisten.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding In de klei of in het zand
Klantverhaal

In de klei of in het zand

Inmiddels worden er ook proeven gedaan met fertigatie in de uien en in de lelies. Arjan: “Je ziet dat de samenwerking tussen Agrowin en Van Iperen zich steeds meer uitbreidt. Was het in het verleden vooral rundveehouderij en grasland, nu doen we ook steeds meer samen op het gebied van akkerbouw. Dat komt ook doordat teelten verschuiven naar het oosten van het land. Dat gaat vooral om de uien.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof
Nieuws

Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

De start van snijmais is dit jaar in vele gevallen bijzonder moeizaam verlopen door de vele regenval en kou. De toplaag is verzadigd door water en daardoor dichtgeslibd, wat de ontkieming en groei van de plant remt. In een aantal gevallen zijn ook toegediende (met name nitraat) meststoffen uitgespoeld of vervluchtigd.

Afbeelding Uitdagende start snijmais door vele regenval
Technische achtergrond

Uitdagende start snijmais door vele regenval

Dit jaar brengt door de vele regen nieuwe uitdagingen met zich mee. De hoeveelheid neerslag is regionaal zeer, zeer wisselend. Waar bij droog weer in diverse gebieden de tweede grassnede wordt gemaaid, ligt hier en daar de eerste snede nog te wachten. Bij mais zien we een soortgelijk beeld waarbij in bepaalde gebieden de mais heel mooi boven staat, in tegenstelling tot de delen die onder een laag water hebben gestaan. Een typisch geval van ‘april doet wat hij wil’. Laten we hopen dat de  weerspreuk ‘is mei nat, een droge juni volgt zijn pad’ net zo van toepassing is dit jaar.