Onderzoek leert ons: mais heeft baat bij specifieke nutriënten op verschillende momenten.
Onderzoek naar de bemesting van gewassen levert steeds meer inzicht in de specifieke voedingsbehoeften van gewassen. Bij mais is dat niet anders. Vanaf het zaaien tot de oogst doorloopt dit gewas verschillende groeifasen. Denk aan stengelstrekking en kolfzetting. Tijdens iedere fase heeft mais een andere behoefte aan nutriënten.
Het zaaien van de maisplanten gebeurt meestal eind april, begin mei. Het gewas heeft pas in juni, juli behoefte aan stikstof. Daarom past Van Iperen fertigatie toe. “Met deze techniek uit de glastuinbouw kunnen we meststoffen die de plant nodig heeft gericht toedienen. De voeding komt via de slangen direct bij de plant”, vertelt Gerard Postma, ruwvoerspecialist bij Van Iperen. “Vloeibare bemesting verdient de voorkeur. Daarmee is het mogelijk gerichter verschillende nutriënten toe te dienen.”
Veranderende wet- en regelgeving
Van Iperen doet veel onderzoek naar voedingsbehoeften. Dat is ook nodig door veranderende wet- en regelgeving. Als de derogatie in 2026 vervalt, is er minder kalium en fosfaat uit drijfmest beschikbaar. Van Iperen zoekt daarom nu al naar alternatieven. Welke voeding geven we bij fertigatie? Wat neemt de plant op? Bieden bacteriën uitkomst? Onderzoek moet antwoord op die en meer vragen geven. Onderzoek in mais doet Van Iperen door een aantal percelen verschillend te bemesten, bijvoorbeeld met drijfmestgiften van 20 tot 40 kuub en daarna fertigeren. In een gecontroleerde omgeving komen meststoffen via slangen direct bij de maisrijen. Mais heeft veel water nodig. Goed doseren is cruciaal vóór het toevoegen van de voedingsstoffen.
Van Iperen kijkt iedere week welke voedingsstoffen de planten op dat moment opnemen. “We halen tien planten uit de grond, wegen ze en hakselen ze. We splitsen plant en kolf en analyseren de opgenomen voedingsstoffen. Dit proces helpt ons een gedetailleerd beeld te krijgen van de groeimomenten én de voedingsbehoefte van het gewas”, legt Gerard uit. Dankzij onderzoek weet Van Iperen bijvoorbeeld dat er in de kolf meer magnesium zit en in de plant meer calcium. Nader onderzoek moet duidelijk maken wat dat betekent. Uit het onderzoek blijkt ook dat het gewas stikstof op een andere manier opneemt dan verwacht. In de eerste groeifase heeft de plant juist weinig behoefte aan stikstof. Dat verklaart waarom de plant het pas later in de groei opneemt. Meststoffen in nitraatvorm kan de plant direct opnemen, maar deze kunnen uitspoelen of vervluchtigen. Dat laatste gebeurt bij veel regenval. De meststoffen hechten niet aan het kleihumuscomplex. Als er veel regen in de bodem komt, verdwijnt de zuurstof en via denitrificatie vervluchtigt de meststof. Stikstof in ammonium- en ureumvorm hecht zich goed aan het kleihumuscomplex waardoor het beschikbaar komt wanneer de plant er behoefte aan heeft. Deze stikstofvorm krijgt in de bodem een positieve lading en bindt zich aan de kleideeltjes in de bodem. Hierdoor spoelen ze niet uit en kan de plant ze op de juiste momenten opnemen. Onderzoek geeft steeds meer duidelijkheid over de opname van voedingstoffen door het gewas.
Met de kennis uit onderzoek ontwikkelde Van Iperen een maispakket dat bestaat uit vloeibaar aangezuurde ureum en korrel meststoffen die passen bij verschillende groeimomenten. Vloeibaar aangezuurd ureum zorgt ervoor dat de bodem de voedingsstoffen vastlegt en beschikbaar maakt als de plant ze nodig heeft. Powerbasic Ipala is geschikt voor rijenbemesting omdat hierbij de stikstof vrijkomt als de plant dat wil. Deze meststof biedt de boer een alternatief als hij fertigeren te kostbaar vindt.
Uitgelicht product
Deze vloeibare meststof bevat stikstof en zwavel, waarbij de stikstof volledig in ureumvorm aanwezig is. De ureum wordt deels direct door de plant opgenomen in amidevorm. Het andere deel wordt gebonden aan het kleihumuscomplex, wat leidt tot een hogere N benutting en een stabiele, geleidelijke groei en ontwikkeling van het gewas.
Hogere drogestofopbrengst.
Minimaal gevoelig voor uitspoeling.
Exact te doseren en te verdelen.
Sterker wortelgestel.
Van Iperen heeft ook een korrelmeststof voor boeren die niet vloeibaar kunnen bemesten. Powerstart Azul biedt uitkomst als alternatief voor vloeibare bemesting. Het is een granulaat met onder andere zink en magnesium. Zink is belangrijk voor de stofwisseling van het gewas en magnesium zorgt voor meer bladgroen. Het is een startmeststof die met de toegevoegde humuszuren de elementen uit de bodem beter beschikbaar maakt voor het gewas.
Powerleaf Quattro is een bladmeststof die magnesium bevat. Dat helpt bij bladgroen. De plant vangt dan meer zonlicht op wat fotosynthese bevordert en de plant beter groeit. Calcium in deze meststof zorgt voor een stevige plant. Powerleaf Stikstof plus is een bladmeststof voor korte duur omdat de voeding direct beschikbaar komt en een lange nawerking heeft. Van Iperen biedt ook Eurosolids meststoffen voor de traditionele manier van bemesten waarbij in het begin meer stikstof vrijkomt, zonder dat de plant daarom vraagt. “Door de fertigatieproeven komen we steeds meer te weten over de behoeften van de plant en kunnen we daar steeds beter op sturen”, besluit Gerard.
Bekijk hier een selectie van onze bemestingsproducten voor mais.
Voeding afgestemd op de behoeften van uw gewas.
Van standaard korrelbemesting tot vloeibare rijenbemesting.
Optimale bemesting voor mais
"*" geeft vereiste velden aan
Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Meldingen