Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

Lees hier hoe chemische, fysische en biologische eigenschappen van invloed zijn op de groei van gewassen, waaronder mais.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

Als de start van snijmais moeizaam verloopt door regenval en kou is de toplaag van de grond vaak verzadigd door water en daardoor dichtgeslibd, wat de ontkieming en groei van de plant remt. In een aantal gevallen spoelen dan ook toegediende (met name nitraat) meststoffen uit.

Een losse bodem

Schoffelen voor extra zuurstof

Om snijmais allereerst te ondersteunen is het verstandig de bodem los te maken met een schoffel zodat er meer zuurstof in de bodem komt. Dit draagt bij aan een goede water- en luchthuishouding waardoor het gewas zich beter kan ontwikkelen.

Mais is een subtropisch gewas en houdt van hoge temperaturen. Met de huidige temperaturen kan de maisplant zich redelijk herstellen. Om dit proces te ondersteunen zijn bladmeststoffen ontwikkeld. In een vierkante millimeter blad zitten tot wel 300 huidmondjes. Via deze huidmondjes neemt een maisplant onder meer water en voeding op. Ze spelen daarin een belangrijke rol in het functioneren van de plant.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

Bladbemesting

Powerleaf Stikstof plus en Powerleaf Quattro zijn complexe bladmeststoffen met zachte stikstofvormen en aminozuren uit het Powerline meststoffen assortiment. Het zijn hierdoor ideale stikstofbladmeststofen voor snijmais. De zachte en zuivere stikstofvorm combineert dit met een hoge opname en efficiëntie. In beide meststoffen zitten vrije L-aminozuren, deze zorgen voor een energieke plant en zijn bouwstenen voor de celstructuur. De toevoeging van aminozuren zorgt voor verbeterde opname van voedingselementen. De lignosulfonaten in de formulering zorgen voor betere hechting en uitvloeiing op het blad. Powerleaf Stikstof plus bevat naast stikstof ook zwavel en magnesium. Zwavel zorgt voor een optimale werking van tal van processen in de plant en verbetert de stikstofhuishouding. Magnesium draagt bij aan de aanmaak van bladgroen wat de groeikracht versterkt. Powerleaf Quattro bevat calcium, magnesium en mangaan. Calcium ondersteunt een goede wortelontwikkeling en speelt een belangrijke rol bij de opbouw van celwanden. Mangaan activeert enzymen die een rol spelen bij de ademhaling, fotosynthese, celdeling en de vorming van eiwitten en bladgroen.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

Powerleaf Stikstof plus

Powerleaf Stikstof plus is een complexe bladmeststof met zachte stikstofvormen, aminozuren, lignosulfonaten, magnesium en zwavel. Daardoor is het de ideale stikstof bladmeststof voor uw gewas. De zachte en zuivere stikstofvorm combineert dat met een hoge opname en efficiëntie. 33% van de stikstof is in slow-release vorm aanwezig.

Zachte en efficiënte stikstofbron.

Snelle werking én duurwerking (slow release vorm).

Te combineren met fungicidebespuitingen.

Weinig liters per ha. te doseren.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

Powerleaf Quattro

Deze bladmeststof is een effectieve bladmeststof die stikstof, mangaan, magnesium en calcium bevat. De meststof is zeer geschikt voor de overbemesting van stikstof in diverse gewassen. Het product heeft een hoge benuttingscoëfficiënt doordat het via het blad toegediend wordt.

Gegarandeerde opname, ook bij droog weer.

Snelle opneembaarheid.

Zacht voor de plant.

Te combineren met fungicidebespuiting.

Dosering

Voed de maisplant op het moment dat het perceel dicht staat en er voldoende bladeren zijn. Dit zorgt dat de bladmeststof volledig op de bladeren komt. Voor Powerleaf Stikstof plus is de adviesdosering 10-20 ltr/ha, voor Powerleaf Quattro 20 ltr/ha.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding In de klei of in het zand
Klantverhaal

In de klei of in het zand

Inmiddels worden er ook proeven gedaan met fertigatie in de uien en in de lelies. Arjan: “Je ziet dat de samenwerking tussen Agrowin en Van Iperen zich steeds meer uitbreidt. Was het in het verleden vooral rundveehouderij en grasland, nu doen we ook steeds meer samen op het gebied van akkerbouw. Dat komt ook doordat teelten verschuiven naar het oosten van het land. Dat gaat vooral om de uien.

Afbeelding Uitdagende start snijmais door vele regenval
Technische achtergrond

Uitdagende start snijmais door vele regenval

Een teeltseizoen met veel regen brengt uitdagingen met zich mee. De hoeveelheid neerslag kan regionaal ook nog eens verschillen. Dat leidt er toe dat in sommige gebieden een tweede grassnede wordt gemaaid, waar elders de eerste snede nog afgewacht wordt. Bij mais is in dat soort omstandigheden een soortgelijk beeld te zien waarbij in bepaalde gebieden het gewas heel mooi boven staat, in tegenstelling tot de delen die onder een laag water hebben gestaan. 

Afbeelding Weidende koe heeft voorkeur voor ureum-meststof
Onderzoek & proeven

Weidende koe heeft voorkeur voor ureum-meststof

Koeien gaan bij het weiden af op geur. Het soort kunstmest heeft daar invloed op. In de maart-editie van Vakblad Melkvee staat een uitgebreid achtergrondverhaal over beweidingsproeven met verschillende meststoffen waarvan onderstaand artikel een korte samenvatting is. Het hele artikel leest u hier. Als de koeien de keuze hebben, gaan ze eerst voor gras dat met vloeibare, aangezuurde ureum is bemest. De koeien weiden dit gras ook veel beter af met een hogere grasopname tot gevolg”, vertelt Van Iperen ruwvoerspecialist Iris den Uyl.