“Ruwvoer is de basis, dat zie ik terug in kilo’s melk”

Afbeelding “Ruwvoer is de basis, dat zie ik terug in kilo’s melk”
16 februari 2022

Voldoende eiwit van eigen grasland levert veel voordelen op, zoals besparing op voerkosten en minder afhankelijkheid van de inkoop van eiwitrijke grondstoffen. Hiermee kan je ook toewerken naar een efficiëntere melkveehouderij. Niet alleen de hoeveelheid eiwit, ook eiwitkwaliteit speelt een belangrijke rol. Jeroen Bleijenburg, melkveehouder in Kamperveen, stuurt met de vloeibare meststof Powerbasic Bravo op een hogere eiwitbenutting uit ruwvoer, wat leidt tot een verbeterde melkproductie.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding In de klei of in het zand
Klantverhaal

In de klei of in het zand

Inmiddels worden er ook proeven gedaan met fertigatie in de uien en in de lelies. Arjan: “Je ziet dat de samenwerking tussen Agrowin en Van Iperen zich steeds meer uitbreidt. Was het in het verleden vooral rundveehouderij en grasland, nu doen we ook steeds meer samen op het gebied van akkerbouw. Dat komt ook doordat teelten verschuiven naar het oosten van het land. Dat gaat vooral om de uien.

Afbeelding Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof
Nieuws

Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

Als de start van snijmais moeizaam verloopt door regenval en kou is de toplaag van de grond vaak verzadigd door water en daardoor dichtgeslibd, wat de ontkieming en groei van de plant remt. In een aantal gevallen spoelen dan ook toegediende (met name nitraat) meststoffen uit.

Afbeelding Uitdagende start snijmais door vele regenval
Technische achtergrond

Uitdagende start snijmais door vele regenval

Een teeltseizoen met veel regen brengt uitdagingen met zich mee. De hoeveelheid neerslag kan regionaal ook nog eens verschillen. Dat leidt er toe dat in sommige gebieden een tweede grassnede wordt gemaaid, waar elders de eerste snede nog afgewacht wordt. Bij mais is in dat soort omstandigheden een soortgelijk beeld te zien waarbij in bepaalde gebieden het gewas heel mooi boven staat, in tegenstelling tot de delen die onder een laag water hebben gestaan.