Dit jaar brengt door de vele regen nieuwe uitdagingen met zich mee. De hoeveelheid neerslag is regionaal zeer, zeer wisselend. Waar bij droog weer in diverse gebieden de tweede grassnede wordt gemaaid, ligt hier en daar de eerste snede nog te wachten. Bij mais zien we een soortgelijk beeld waarbij in bepaalde gebieden de mais heel mooi boven staat, in tegenstelling tot de delen die onder een laag water hebben gestaan. Een typisch geval van ‘april doet wat hij wil’. Laten we hopen dat de weerspreuk ‘is mei nat, een droge juni volgt zijn pad’ net zo van toepassing is dit jaar.
De chemische, fysische en biologische eigenschappen hebben grote invloed op de groei van gewassen. Chemische (bemesting), fysische (bodemstructuur) en biologische (bodemleven) eigenschappen hebben invloed op elkaar. Zo heeft de bodemstructuur invloed op het bodemleven, het bodemleven zorgt ervoor dat de voedingsstoffen (bemesting) beschikbaar komt voor de plant.
Door de vele regenval waarbij percelen blank hebben gestaan, is de beluchting in de bodem vaak weg en de grond verdicht. De bodemstructuur heeft effect op de doorwortelbaarheid en de mate van uitspoeling van voedingsstoffen. Verdichting van de bodemstructuur kan leiden tot een slechte beworteling van bijvoorbeeld snijmais. Dit beperkt water- én nutriëntopname, wat invloed heeft op de groei van mais.
Op de plekken waar veel regen is gevallen is de bodem uitermate geschikt om te schoffelen. Door het schoffelen tussen de rijen in combinatie met onderzaai van een groenbemester komt er weer lucht in de bodem. Dit draagt bij aan een goede water- en luchthuishouding, waardoor het gewas zich beter kan ontwikkelen.
Loonbedrijf Us Bilang in Hoornsterzwaag heeft een machine ontwikkeld waarbij naast het schoffelen en onderzaaien van een vanggewas nog een extra vloeibare bemesting Powerbasic Bravo in de rij meegeven. Door de bewerking komt er extra zuurstof en voeding bij de maisplant waardoor deze zich beter ontwikkelt.