Het was de aanleiding om resultaten uit onze meerjarige praktijkonderzoeken neer te leggen bij een extern onderzoeksbureau voor uitgebreide vervolganalyses.
Koeien gaan bij het weiden af op geur. Het soort kunstmest heeft daar invloed op. In de maart-editie van Vakblad Melkvee staat een uitgebreid achtergrondverhaal over beweidingsproeven met verschillende meststoffen waarvan onderstaand artikel een korte samenvatting is. Het hele artikel leest u hier. Als de koeien de keuze hebben, gaan ze eerst voor gras dat met vloeibare, aangezuurde ureum is bemest. De koeien weiden dit gras ook veel beter af met een hogere grasopname tot gevolg”, vertelt Van Iperen ruwvoerspecialist Iris den Uyl.
Op klei-, veen- en zandgrond
Van Iperen zette een praktijkproef op bij drie verschillende veehouders op drie verschillende grondsoorten: klei-, veen- en zandgrond. Bij elke veehouder werd een blok gras van ruim 4 hectare opgedeeld in drie stroken. De drie stroken werden voor de eerste snede bemest met dezelfde hoeveelheid drijfmest (35 kuub) en aangevuld op basis van dezelfde hoeveelheid stikstof (80 kilo) met drie verschillende meststoffen: ammoniumnitraat (KAS), gekorrelde ureum met ureaseremmer en vloeibare aangezuurde ureum (Powerbasic Bravo). Voordat de koeien werden geweid, werd de opbrengst gemeten met een zogenoemde Pasture Reader. Dit apparaat meet de grasopbrengst op basis van geluidsgolven. Daarna werden de koeien op het perceel geweid. Vervolgens werden de opbrengsten weer gemeten. Uiteindelijk zijn de proeven drie jaar lang herhaald. „De totale hoeveelheid gras die er stond, was vergelijkbaar. Maar de drogestofopname bleek significant hoger bij de vloeibaar bemeste stroken.
De belangrijkste ontdekking
Bioclear Earth werd vanaf het tweede jaar bij de praktijkproef betrokken. Onderzoeker Jidske Knigge ontdekte interessante dingen bij het onderzoek. „Je ziet dat de soorten bacteriën en schimmels alleen al door de soort meststof veranderen in de bodem en op het blad.” De belangrijkste ontdekking deed Knigge op het blad. Ze zag dat het blad bij gras met vloeibaar aangezuurde ureum een significant hoger aandeel bevatte van de gist Sporobolomyces roseus. Dit organisme produceert carotenoïden. Dit zijn voorlopers van smaakstoffen en vitamine A. „Hoewel we geen onomstotelijk bewijs hebben, zou het heel goed kunnen dat deze gist de geur en smaak van het gras zodanig beïnvloedt dat de koeien eerst dit gras opnemen. De verschillen in deze organismen tussen de drie meststoffen waren wel dusdanig groot dat het heel aannemelijk is.”
Eerder schreven we over de ervaring van melkveehouders Gerrit (61) en Robert-Jan Engberts (29) uit Westerhaar-Vriezenveensewijk (OV) die vanuit hun deelname aan de meerjarige beweidingsproef de voorkeur bij hun koeien zagen voor de stroken bemest met Powerbasic Bravo.