ViP | “Samen bijdragen aan een duurzame sector”

Afbeelding ViP | “Samen bijdragen aan een duurzame sector”

Jan Opschoor, directeur Sustainability & Business Development

Bij Van Iperen heeft duurzaamheid prioriteit. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. In 2024 verwelkomde het bedrijf Jan Opschoor als directeur Sustainability & Business Development. Hij zet zich in om duurzaamheid tastbaar te maken voor de agrarische sector. “De uitdaging is groot, maar juist dat maakt het werk zo inspirerend,” vertelt Jan.

Drie pijlers

Jan ziet verduurzaming als een samenspel van drie pijlers. Voorop staat voedselzekerheid. “Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg eten blijft, ook in Europa. De negatieve beeldvorming rond de agrarische sector doet geen recht aan de kennis en innovatie die we in huis hebben. We moeten laten zien dat we duurzaam kunnen produceren, niet alleen voor Nederland, maar wereldwijd. En dan denk ik ook aan bloemen en planten die van groot belang zijn voor ons welbevinden.”

De tweede pijler is ecologisch. “Het behoud van biodiversiteit en een gezonde bodem is essentieel. We moeten landbouwsystemen ontwikkelen die de bodem versterken en een weerbare teelt ondersteunen. Ook waterbeheer speelt hierin een grote rol.”

Als derde noemt Jan economie. “Duurzaamheid is niet alleen moreel noodzakelijk, maar ook economisch: voor een toekomstbestendig verdienmodel voor boeren en tuinders. Van ondernemers wordt verwacht dat ze de stappen in duurzaamheid zichtbaar maken.

Voor grotere ondernemingen geldt daarvoor de CSRD rapportage. Bij die transparantie en stappen in duurzaamheid hoort dus ook een goed inkomen om die investeringen te kunnen doen!

Van droom naar daadkracht

Jan’s passie voor landbouw begon al vroeg. “Als kind wilde ik boer worden,” vertelt hij. “Op mijn elfde werkte ik al bij een veehouder in de buurt.” Die droom veranderde, maar de agrarische sector bleef centraal staan. Na studies Nederlandse Landbouw en Milieu- en Bedrijfskunde werkte Jan bij The Greenery en Growers United. Begin 2024 maakte hij de overstap naar Van Iperen. “Tijdens gesprekken met algemeen directeur Dirk-Jan Bakker voelde ik meteen dat Van Iperen écht stappen wil zetten in duurzaamheid. Dat sluit perfect aan bij mijn visie.”

Duurzaamheid bij Van Iperen

Bij Van Iperen richt Jan zich op drie speerpunten:

  1. Strategie en regelgeving: “Een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie is de implementatie van de CSRD-richtlijn. Die verplicht bedrijven om hun impact op milieu, maatschappij en governance transparant te rapporteren. We hebben vanuit onze strategie al flinke stappen gezet die in lijn liggen met deze richtlijn.”
  2. Innovatie en business development: “We koppelen innovatie aan duurzaamheid. Projecten zoals ‘100% Groen Geteeld’ laten zien hoe we met groene middelen en technologie een rendabele, duurzame teelt kunnen realiseren.”
  3. Samenwerking met brancheorganisaties: “De toelating van groene middelen moet sneller. Chemische middelen kunnen pas verdwijnen als er volwaardige alternatieven zijn. Tot die tijd is een praktische en realistische aanpak nodig.”

Thema’s voor een duurzame sector

Een kernactiviteit van Van Iperen is het zorgen voor weerbare en rendabele gewassen en een duurzame teelt. Duurzaamheid is een breed begrip, maar Van Iperen legt de focus op drie thema’s waar de meeste impact te behalen valt: bodem- en waterkwaliteit, klimaat en biodiversiteit. Jan licht toe hoe deze thema’s concreet vorm krijgen in de praktijk.

  1. Bodem- en waterkwaliteit “Voor open teelten, zoals akkerbouw en fruitteelt, zijn bodem- en waterkwaliteit de belangrijkste aandachtspunten,” zegt Jan. “We ondersteunen klanten met technieken zoals precisieteelt, fertigatie, juiste bemestingsstrategie en biostimulanten. Die zorgen voor weerbare gewassen én een gezonde bodem. Dat is essentieel voor biodiversiteit en een betere waterhuishouding.” Ook de aankomende Kaderrichtlijn Water speelt hierin een rol. “Vanaf 2027 gelden strengere regels. Wij helpen klanten om zich hierop voor te bereiden met oplossingen die uitspoeling en emissie voorkomen.”
  2. Klimaat In de glastuinbouw ligt, naast het vergroenen van de gewasbescherming, de focus op CO₂-reductie. “We werken met meststoffenleveranciers aan een lagere CO₂-footprint. Onze eigen innovatie Greenswitch®, een meststof uit drijfmest, is een mooi voorbeeld van circulariteit en lagere emissies,” legt Jan uit. Voor open teelten draait het om efficiënter middelengebruik en precisietechnieken. “We minimaliseren de impact op het klimaat én de bodem.”
  3. Biodiversiteit Het behoud van biodiversiteit vraagt om zorgvuldigheid bij gewasbescherming. “Onze grootste impact ligt bij het adviseren van klanten. We laten zien hoe ze middelen kunnen inzetten die gewassen beschermen zonder schade aan bodem en waterleven. Denk aan biologie, groene middelen, biostimulanten en groenbemesters.” Voor een goed advies wordt ook veel praktijkonderzoek gedaan om oplossingen te vinden voor onze klanten.

Samenwerken in de keten

Jan benadrukt dat duurzaamheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. “Het hele systeem moet samenwerken: van leverancier tot supermarkt. Boeren en tuinders krijgen steeds vaker de vraag om hun CO₂-uitstoot te verlagen. Dat werkt door naar ons, want wij vragen hetzelfde van onze leveranciers. Zo ontstaat een keten waarin iedereen vooruitgang boekt.” Dit geldt ook voor het vergroenen van de gewasbescherming. “Bij projecten als ‘100% Groen Geteeld’ werken we samen met coöperaties en de verwerkende industrie. Zo versterken we de hele keten en helpen we telers de omslag te maken.”

Een oproep aan de sector

Jan sluit af met een oproep. “Laten we samen laten zien dat we bijdragen aan een duurzame toekomst. Bijvoorbeeld door bodemgezondheid en waterkwaliteit tastbaar te verbeteren. We hebben de kennis en oplossingen om echt impact te maken. Het is nu aan ons om die kans te grijpen.”

Over Jan Opschoor

  • Leeftijd: 52 jaar
  • Functie: Directeur Sustainability & Business Development
  • Opleiding: HAS Dronten (Landbouw), Wageningen Universiteit (Milieukunde en Bedrijfskunde)
  • Loopbaan: Begon bij The Greenery, later directeur Growers United, sinds 2024 bij Van Iperen
  • Visie: “Duurzaamheid is balans: een wereld voeden, de aarde gezond houden én telers een goed inkomen bieden.”

 

 

 

Afbeelding ViP | “Samen bijdragen aan een duurzame sector”

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Alleen samen kunnen we de agrarische sector verduurzamen
Medewerkersverhaal Duurzaamheid

Alleen samen kunnen we de agrarische sector verduurzamen

Afbeelding Van Iperen levert duurzame Greenswitch meststoffen bij eerste telers
Nieuws Bemesting

Van Iperen levert duurzame Greenswitch meststoffen bij eerste telers