Slimmer bemesten met stikstof om de kans op verliezen zo klein mogelijk te maken

Afbeelding Slimmer bemesten met stikstof om de kans op verliezen zo klein mogelijk te maken

Tijdens de akkerbouwavonden hebben wij uitgebreid stil gestaan bij de mogelijkheden om de verlieskansen van stikstof zo klein mogelijk te maken. Wij werken volgends de 5 J- methode: juiste meststof, juiste hoeveelheid, juiste moment, juiste methode en het juiste advies. Onze adviseurs staan u graag bij met de laatste J; het juiste advies. Uiteindelijk wilt u als gebruiker van stikstofmeststoffen toch ook een zo hoog mogelijk rendement behalen met de toegediende stikstof? In bijgaand filmpje van BO Akkerbouw wordt de methode nog eens helder uitgelegd. Deze uitleg sluit mooi aan bij de toelichting die we hebben gegeven op de akkerbouwavonden.

Afbeelding Slimmer bemesten met stikstof om de kans op verliezen zo klein mogelijk te maken

Wilt u aan de slag met stiksofbemesting?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Stikstofbindende bacteriën
Bemesting

Stikstofbindende bacteriën

Verminderde stikstofruimte op uw mineralenbalans o.a. als gevolg aanwijzing NV-gebied? Gebruik groene stikstof, deze telt niet mee op uw balans!

Afbeelding Startgranulaat in aardappelen voor een hoger knolaantal en een betere schilkwaliteit
Bemesting

Startgranulaat in aardappelen voor een hoger knolaantal en een betere schilkwaliteit

Het  product heeft een positief effect op knolaantal laten zien. Mede door de toegevoegde aminozuren, humuszuren en de bacteriën zien we ook een positief effect op de schilkwaliteit. Deze toevoegingen voorkomen vastlegging van fosfaat in de bodem, ze maken bodemgebonden fosfaat plantbeschikbaar, stimuleren wortelgroei en leggen ook nog stikstof uit de lucht vast in de bodem die beschikbaar komt voor het gewas. Efficiënte fosfaatbemesting: Met de microgranulaatmeststof Powerstart Dukono wordt een efficiënte inzet van fosfaatbemesting gerealiseerd door gebruik te maken van een orthofosfaat dat voor 95% oplosbaar is in water. Door de toegepaste PTC technologie wordt snelle vastlegging van fosfaat aan calcium, ijzer of aluminium voorkomen. In combinatie met een microgranulering  kan deze meststof dichtbij de plantenwortels worden toegediend, waardoor de jonge wortels direct over opneembaar fosfaat beschikken. Dit geeft een boost aan de wortellengtegroei vanwege de hoge behoefte aan fosfaat bij jonge wortels.

Afbeelding Actieve start als onderdeel uit de I-teelt cirkel
Technische achtergrond Bemesting

Actieve start als onderdeel uit de I-teelt cirkel

Een startgift met vers en direct opneembaar fosfaat is vooral van belang bij gewassen waar een goede beginontwikkeling van het wortelstel belangrijk is voor een goed eindresultaat. Dat zijn dus vooral de gewassen met een trage beginontwikkeling van nature, met een zwak wortelstel en gewassen die scheut – of stoloonvormend zijn.