Onze productmanagers gewasbescherming en biologie vertellen in onderstaande video hoe zij het telen van de toekomst voor zich zien.
Groene middelen bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten. Deze groene middelen kunnen met een toelating ook ingezet worden als gewasbeschermingsmiddel. Een stap die veel kwekers zetten richting het telen van de toekomst is het vervangen van chemische gewasbeschermingsmiddelen door groene gewasbeschermingsmiddelen. Marcel van den Berg van Van den Berg Kwekerij is drie jaar geleden al gestart met een proef met biologische en groene gewasbescherming in samenwerking met adviseur en productmanager gewasbescherming groenteteelt Edwin Datthijn van Van Iperen. Sindsdien teelt hij volledig groen. Samen met Jan Opschoor, managing director bij Growers United,…
Om te vergroenen kijk je niet alleen naar de middelen die je inzet, maar ook naar de manier waarop je de middelen inzet. Door opnieuw te kijken naar verschillende factoren van de spuittechniek, denk bijvoorbeeld aan de druk of rijsnelheid, kan je je middelen effectiever inzetten. Coen Wouters van Kwekerij Wouters vertelt samen met Patrick Smidt over de gezamenlijke zoektocht naar de beste spuittechniek.
De kracht van onze technisch specialisten is dat zij in vaak in de kas komen zij veel teelten zien, maar daarnaast ook regelmatig contact hebben met leveranciers en onderzoekers over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groene en biologische gewasbescherming. Teamleider Herman Vermeer vertelt hoe de technisch specialisten de telers kunnen ondersteunen bij hun teeltstrategie en het vergroenen hiervan. Marco Kassenberg vertelt over de inzet van biologie en groene middelen bij Mastergrowers om gezonder te kunnen telen.
Een stap die veel telers zetten naar het telen van de toekomst is het inzetten van biologische gewasbescherming. Dit kunnen insecten zijn die plaaginsecten aanpakken, maar het gaat ook over bijvoorbeeld bacteriepreparaten. Het inzetten van biologie is vaak even wennen aangezien dit preventief ingezet wordt, maar hoe meer ervaring we ermee opdoen, hoe beter het gaat. Technisch specialist Floor Oomen vertelt samen met Teeltspecialist Frans van Helvoort over de overgang naar biologische gewasbescherming. Ook delen ze hun visie op het telen van de toekomst.
“Om de beste kansen voor vergroenen te vinden, kijken we naar de mogelijkheden van nu, en de kansen om deze te verbeteren.” Die kansen voor de toekomst worden onderzocht door ons team van praktijkgericht onderzoeksters. Zij voeren proeven uit en zoeken zo naar de beste oplossingen voor problemen aangedragen door collega’s en telers. In de video van deze week vertellen Sacha Bakx, Manon van Weenen en Marissa van Duijn over de onderzoeken waar zij mee bezig zijn en hoe ze het telen van de toekomst zien.
Groener werken begint bij een goede preventie van plagen. Als de plagen niet in de kas komen, hoef je ook er ook geen middelen tegen in te zetten. Een manier om invlieg van insecten te voorkomen is de installatie van insectengaas. In de afgelopen jaren zijn er al proeven gedaan in chrysant en na een mooi resultaat loopt er nu een grotere proef in meer gewassen. Productmanager Biologie Guido Halbersma vertelt samen met Jorrit Koeman, themaspecialist plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, over dit project, de samenwerking tussen Van Iperen en Glastuinbouw…
Zoals we bij de vorige video over insectengaas al schreven begint groener werken bij een goede preventie. Op het moment dat er dan toch plagen in de kas komen, is het van belang dat deze goed gemonitord worden om zo snel en precies mogelijk in te kunnen grijpen. Dat monitoren kan heel gemakkelijk met Mijn Scouting. Na het intekenen van de kas kan je meteen starten met scouten. Er volgt een duidelijk overzicht van de plagen in de kas en hoe deze zich verhouden tot bijvoorbeeld vorige jaren en wat…
Nu beschikbaar
Mijn Scouting is een webapplicatie, waar u gegevens vanuit scoutwaarnemingen invoert en de plaagdruk in het gewas monitort. In deze digitale tool wordt bij het eerste gebruik eenmalig de kas ingetekend, zodat de plattegrond indeling van de kas in de webapplicatie overeenkomt met de situatie in uw bedrijf.
Duidelijk overzicht
Monitoren en registeren
Eenvoudig in gebruik
Eenvoudig zelf uw kassen intekenen