Een meerjarige beweidingsproef op uiteenlopende grondsoorten laat bij de koeien een voorkeur zien voor gras bemest met Powerbasic Bravo. “Als koeien de wei ingaan, kiezen ze allemaal voor dat ene blok. Een strook bemest met een andere meststof laten ze links liggen. Opmerkelijk”, zegt melkveehouder Robert-Jan Engberts (29) uit Westerhaar-Vriezenveensewijk (OV). Volgens hem maakt het uit welke kunstmest je gebruikt, zeker als je veel beweidt.
Neem contact op met onze ruwvoerspecialisten.
Het was de aanleiding om resultaten uit onze meerjarige praktijkonderzoeken neer te leggen bij een extern onderzoeksbureau voor uitgebreide vervolganalyses.
Koeien gaan bij het weiden af op geur. Het soort kunstmest heeft daar invloed op. In de maart-editie van Vakblad Melkvee staat een uitgebreid achtergrondverhaal over beweidingsproeven met verschillende meststoffen waarvan onderstaand artikel een korte samenvatting is. Het hele artikel leest u hier. Als de koeien de keuze hebben, gaan ze eerst voor gras dat met vloeibare, aangezuurde ureum is bemest. De koeien weiden dit gras ook veel beter…
Uitgelicht product
De stikstof in de vloeibare stikstofmeststof Powerbasic Bravo bestaat voor 100% uit aangezuurde ureum. Daarnaast bevat het product zwavel, dit is essentieel voor de opbouw van aminozuren. Powerbasic Bravo geeft het gewas de best mogelijke start voor de ontwikkeling en groei. Powerbasic Bravo heeft een hoge N-benutting en zorgt voor een stabiele en geleidelijke groei van uw gewas.
Vloeibare basisbemesting
Geleidelijke groei
Verbeterde eiwitkwaliteit
Minimale emissie
Een eigenschap van zandgrond is dat er meestal een lager organische stof gehalte aanwezig is. Aan de hand van organische stof kunnen we concluderen dat de populatie schimmels en bacteriën anders is dan veen- en kleigrond. De verwachting was dat er bij een beweidingsproef op zandgrond geen grote verschillen zouden zijn tussen de objecten in de proef. Toch zeggen de gemeten cijfers wat anders: er is een meeropbrengst gemeten in de strook grasland bemest met Powerbasic Bravo. Proeven van de afgelopen drie jaar tonen dezelfde resultaten.
Inclusief proefresultaten
In deze folder vindt u algemene informatie over onze vloeibare ureummeststof, maar u leest hier ook meer over de verschillende voordelen, de toepassing en de resultaten van opbrengst- en beweidingsproeven.
Efficiënte graslandbemesting
Toepassing van de meststof
De carbon footprint
Resultaten eiwitkwaliteitproef
Resultaten opbrengstproeven
Resultaten beweidingsproeven
De eigenschappen van veengrond zorgen ervoor dat er wisselende resultaten kunnen zijn in de opname van gras. Hier speelt het hoog organische stof-gehalte een grote rol. Het organische stof wordt afgebroken door schimmels, die de opname van gras kunnen beperken. Wat zeggen de resultaten van een beweidingsproef op veengrond?
Het voorjaar is de perfecte tijd om je te buigen over de vraag hoe je het ruwvoer dit jaar gaat verbeteren. Dat is voor ieder melkveebedrijf weer anders, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de veehouder. In een ieder ruwvoerplan, dat is gemaakt op basis van een recente ruwvoeranalyse, prijkt het eigen, goede voornemen van dit jaar. Is het een verbetering van de eiwitkwaliteit, wordt het maaimoment aangepakt of misschien wel iets anders?
Met de verscherping van de wet- en regelgeving is kwaliteit van ruwvoer nog belangrijker en de…